2024. április 19. Péntek, Emma.
 
E miatt a terv miatt elégedetlenek a taxisokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-17 18:22:21
Címkék: Bihari hírek, taxi
Elégedetlenkednek a taxisok, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis egy olyan országos rendelettervezetet dolgozott ki, amely számos ponton eltér a szakmai szervezetek álláspontjától. A minisztérium közleményben jelezte: még tartanak az egyeztetések, és várhatóan november végén kerül pont a történet végére – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Meglepõdtek a személyszállítással foglalkozó szervezetek az országos taxisrendelet tervezetének szövegén, amelyre már évek óta vártak – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxi Szövetség elnöke, felidézve: több mint öt éve folyik az egyeztetés a minisztériummal, jelenleg ugyanis egy 1989-es rendelet szabályozza a taxiszolgáltatás mûködési rendjét.

Az egyik nézeteltérés a taxik életkorának hét évben való maximalizálása – tudatta Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetõk Független Szakszervezetének elnöke. A gépkocsi állapota ugyanis nem a korától függ – emelte ki, rámutatva: a szállodás taxisok mindegyike Mercedesszel dolgozik, amelyek általában 10, 11 esetleg 12 évesek, de kifogástalan mûszaki állapotúak. Ezeket az autókat most ki kellene dobni. A fiatalabb autót nem tudják majd megvenni ebben a kategóriában, tehát minõségi visszalépés lesz. Láttam ugyanakkor olyan, fiatal, négyéves autót, amelybe én se ülnék be – vázolta.

Azt is kifogásolják a taxisok, hogy más közúti személyszállítási formákkal túl engedékeny a rendelet. Metál Zoltán kiemelte: nagyobb lehetõséget adott a rendeletalkotó a fuvarszervezõknek, ezt a területet nem szabályozná olyan mértékben, amilyet a szakma elvárna. Európában nagyon komoly konfliktusokat generált az okostelefonok applikációjának használata, kikerülve mindenféle nemzeti érdeket, adó- és járulékfizetési kötelezettséget – hívta fel a figyelmet.

A szakmai szervezetek túl szigorúnak tartják a rendelettervezet azon részét, amely korlátozná a taxisok mûködési területét. A sofõr ugyanis csak ott vehetne fel utast, ahova az engedélye szól. Farkas Zsolt szerint a terv nem életképes, és az utasok jogai is sérülnének, ha ugyanis például egy adott városban dolgozó taxis elvisz máshová egy utast, és nincs a célállomásra szóló engedélye, üresen kell visszajönnie, ha pedig ugyanezen a helyen nincs taxis, az utas nem tud taxit fogadni.

A taxisok saját maguk irányába is szigorúbb elõírást szeretnének a készülõ rendeletben. Metál Zoltán kifogásolta: nem szerepel a tervezetben, hogy azokat a sofõröket, akik bizonyíthatóan kárt okoztak az utasoknak, eltiltanák a taxizástól.

Mindkét szervezet vezetõje kiemelte, nem gondolkoznak sztrájkban, bíznak a további tárgyalások lehetõségében. A minisztérium közleményben megerõsítette, erre november végéig sort kerítenek – hangzott el a 180 percben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!