2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az NGM-hez kerülhetnek a szakközép- és szakiskolákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-17 19:01:53
Címkék: Bihari hírek
Elvi döntés született arról, hogy a szakiskolákat az NGM átveszi a Kliktõl - közölte Czomba Sándor államtitkár.

Homogén szakképzési intézményrendszer szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a tervek szerint a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rendszerébõl az NGM fenntartásába kerülnének át - mondta a szakképzésért és munkaerõpiacért felelõs államtitkár egy szakmai fórumon csütörtökön Nyíregyházán.

Czomba Sándor a Dönts jól - jövõd a tét! címû pályaválasztási kiállításon jelezte, hogy a változások - amelyekrõl egyelõre elvi döntés van - 2015. szeptember 1-jétõl lépnének életbe.

Azt tervezzük, hogy nagyobb önállóságot, és ezzel együtt nagyobb felelõsséget szeretnénk a szakképzõ intézmények nyakába tenni - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, ezzel a lehetõséggel az intézményeknek megfelelõ módon kell gazdálkodni. Ez nem azt jelenti, hogy 500-600 önálló gazdálkodó szerv lesz a rendszerben, számuk ennél jóval kevesebb lesz - hangsúlyozta Czomba Sándor.

Az államtitkár szavai szerint mennyiségi és minõségi változásokra van szükség a szakképzés rendszerében, így a fenntartóváltás keretében a gimnáziumokat leválasztják majd a szakiskolákról és szakközépiskolákról, mivel a gimnáziumok másfajta gondolkodásmódot igényelnek, és szerepük fõiskolára és egyetemre történõ felkészítés lesz.

Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott településen megszûnik a gimnázium, minden egyes iskolát egyenként akar megvizsgálni az NGM - hangoztatta az államtitkár. Ezzel párhuzamosan felülvizsgálnák a szakképzõ intézményeket: megvizsgálnák többek között azt, hogy szükség van-e az adott intézményre, mi lenne a változtatás iránya és ez milyen gyorsan történjen meg - fejtette ki. Távlati cél még a szakközép- és szakiskolai képzésben részt vevõk arányának növelése, a gimnáziumi létszám korlátozása, illetve a szakképzési pedagógusmodell kialakítása is.

Visszaállítanák a gyakorlati oktatásvezetõi munkakört, az iskolai rendszerben pedig megerõsítenék a szakoktatói szakmát, ezzel együtt a tanárképzésbe kötelezõen beleépítenék a felnõttképzési tartalmat - rögzítette a szakképzésért és munkaerõpiacért felelõs államtitkár.

Ahol az állami iskolák, valamint az egyházi-, magán, alapítványi intézmények egymást kiegészítve tudják az igényeket kielégíteni, ott isten hozta a nem állami intézményeket - jelentette ki Czomba Sándor. Hozzátette: jelenleg több mint 30 ezer diák tanul nem állami fenntartású, például felnõttképzési rendszerben.

Ahol az állam hosszú távon szeretne szerepet vállalni a szakképzésben, és a mostaninál nagyobb kapacitással bír, ott az állam szerepvállalása hangsúlyosabb lesz, vagy lehet az intézményein keresztül - mondta az államtitkár. A szociális területet példaként hozva az államtitkár megemlítette, ott, ahol az állam nem tudja, nem akarja vagy nem képes az adott feladatot jól ellátni, ott számítanak a munkaerõpiac igényeire szakosodott, magánkézben lévõ, egyházi vagy alapítványi intézményekre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!