2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
2020 végéig több mint 30 milliárd jut élõhelyfejlesztésreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-17 19:16:08
A szaktárca államtitkára a Hortobágyi Nemzeti Park területén közel 250 millió forintból megvalósult természetvédelmi beruházássorozat záróeseményén beszélt.

A új uniós pénzügyi ciklusban az elõzõhöz hasonlóan több mint 30 milliárd forintot fordít a kormány élõhelyek megõrzésére és rehabilitációjára - mondta V. Németh Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkára csütörtökön a Hortobágyi Nemzeti Park területén közel 250 millió forintból megvalósult természetvédelmi beruházássorozat záróeseményén, Nagyiván határában.

Az EU tavaly lezárult 7 éves fejlesztési idõszakában a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében mintegy 39 milliárd forintból valósultak meg természetvédelmi beruházások Magyarországon. Az összeg nagy részét élõhelyek megõrzésére, helyreállítására és fejlesztésére fordították, így összesen 80 ezer hektáron sikerült javítani a korábbi természeti állapoton - tette hozzá.

Úgy vélekedett: természeti értékeink megõrzése mindannyiunk közös feladata és felelõssége. Az e területen dolgozó hivatásos szakembereket kiválasztottaknak nevezte, akik tisztában vannak vele, hogy nincs káros, felesleges faj, és az élõvilág bármelyik eleméhez nyúlnak hozzá, az egész rendszer - egy pókhálóhoz hasonlóan - beleremeg. V. Németh Zsolt figyelemre méltónak és izgalmasnak nevezte a Hortobágyi Nemzeti Park területén közel 250 millió forintból befejezõdött beruházássorozatot.

Olajos Péter, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese a projekt részleteit bemutatva elmondta: egyik legfontosabb feladatuk volt a madárvonulások gyülekezõhelyeként és oktatási-szemléletformáló célú bemutatóterületként egyaránt kiemelkedõ, 1979 óta nemzetközi védettséget élvezõ Egyek-pusztakócsi-mocsarak feltámasztása. A több mint 35 éve kezdõdött munka folytatásaként a korábbi, mintegy 4 hektáros belsõ tó bõvítésével 9,1 hektáros, zömében nyílt vizes-hínáros mozaikos élõhelyet hoztak létre.

Emellett a Fekete-réten a mocsárba vezetõ, a Górés-tanyáról induló és a megfigyelõtoronyhoz vezetõ 700 méter hosszú tanösvényt alakítottak ki, a górési természetvédelmi mentõhelyen pedig védett madárfajoknak új férõhelyeket, továbbá madárházat és gólyateleltetõt is építettek. A program részeként elvégezték több kunhalom ördögcérnától való mentesítését és gyepesítését. Az új, nagy kiterjedésû gyepfelületek létrejöttével lehetõvé vált a területrõl az elmúlt negyed évszázadban kipusztult, védett ürge visszatelepítése is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!