2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A mûvelt talajréteg kellõen nedvesForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-18 14:52:56
A legmelegebbet, 26,2 fokot, 11-én mérték Debrecen környékén.

Október ugyan kisebb lehûléssel kezdõdött, de ezután – az átlagosnak megfelelõ napfénytartam mellett – fokozatosan melegedett az idõ. A térség legtöbb állomásán 1–3 nyári napot regisztráltunk, ami az év ezen szakában nem rendkívüli.

Éjjelente nem hûlt le túlságosan a levegõ. Október 6. és 9. között volt leghûvösebb a hajnal, sokfelé süllyedt 4–7 fok közé a hõmérséklet, mely sok hõigényes – elsõsorban dísznövény – kultúra számára az alsó hõmérsékleti küszöb körüli érték. A talaj felsõ rétegének átlagosan 15 fokos napi középértéke viszont a legtöbb gazdasági növényünk szempontjából optimális.

Az idõszak kezdetén sokfelé fordult elõ esõ, záporesõ, helyenként napi 2–7 milliméter mennyiségben, fõként az északkeleti tájakon. Szabolcs megyében azonban 15–20, Hajdú Bihar középsõ részén pedig 10 milliméter esett, míg délen sokfelé egyáltalán nem volt mérhetõ csapadék.

A szárazabbra forduló idõben ismét nõtt a talajok vízhiánya, melynek értéke 110–130 milliméter körüli, 1 méteres mélységû szelvényre vetítve. A mûvelt réteg 10–30 cm közé esõ tartománya ugyanakkor általában megfelelõ mennyiségben tartalmaz nedvességet a növényi fejlõdéshez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!