2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Füstölõ gondolatok, kristályosodó elmékForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-19 10:12:50
Az a legnagyobb baj, hogy az orvosok nem tudják, pontosan mivel állnak szemben.

Ingyenes házhoz szállítás, nagyobb mennyiség rendelése esetén kedvezmény az árból, a legnépszerûbb közösségi oldalon nyereményjáték: akár webshop is lehetne, de nem az. Dizájnerdrogokat árusító oldalt böngészgetek. A honlap persze felhívja a figyelmet, hogy termékeik nem tartalmaznak kábítószernek, pszichoaktív anyagnak minõsülõ hatóanyagot, ezért forgalmazásuk és rendeltetésszerû felhasználásuk semmilyen jogszabályba nem ütközik. Ugyanakkor nagybetûvel hangsúlyozza: termékeik emberi és állati fogyasztása tilos és életveszélyes…
Fogyasztói lelkület

Dr. Andrássy Gábor pszichiáter szerint a fogyasztói társadalom mentalitása miatt mûködhetnek az ehhez hasonló oldalak. – Az emberek nem tudják, mit vásárolnak, de meggyõzõdésük: ami az interneten van, biztonságos. Ez nem csupán a dizájnerdrogokra, hanem a különbözõ fogyasztótablettákra, táplálékkiegészítõkre is vonatkozik. A drog esetében ez másként esik latba: a felhasználók egy része elhiszi, hogy amit kap, az az, ami, és a „reklám” szerint nem esik törvényi szabályozás alá, ám ebben sosem lehetnek biztosak. A vásárlói kultúra fejlesztésével talán javulhatna a helyzet, de amíg nem viszonyulunk kritikusan hozzájuk, addig nem fog – szögezte le a szakember. Az internetes terjesztés, vásárlás igen gyors, és úgy tûnik, nincs eléggé ellenõrizve, úgy táplálékkiegészítõk, mint drogok terén. Az internet felgyorsította a kereskedelmet, nehezen ellenõrizhetõvé tette, pillanatok alatt válnak hozzáférhetõvé termékek: a drogárusok csupán kihasználják a lehetõséget, „hasítanak egy szeletet a tortából”. Nincs minõségi ellenõrzés, és csupán néhány, nehézkesen meghozott szabályra kell odafigyelniük. Ez ellen jelenleg a korai jelzõrendszerek fejlesztésével lehetne védekezni, vagyis az információcsere gyorsításával.
Ismeretlen molekulák

A kereskedõk kizárólag a hatóság által megvizsgált, száz százalékban „C”-lista-mentes anyagokkal foglalkoznak – tudni meg a leírásból, majd a terméklistát vizslatom. PB-4905 és ACC-76 Cannabionid, White Angel kristály, Herbál füstölõ, Dextion tabletta. Ugyanakkor a pszichiáter számára ismeretlenek az említett szerek. – Ha behoznak egy beteget, aki ezek közül használt valamit, nem tudom, hogyan kezeljük. A legnagyobb baj, hogy ezek az anyagok nem jutnak el az egészségügyhöz, ezért nem tudjuk, mivel állunk szemben. Ha a beteg ismeri, amit használt, jobb eséllyel indulunk a kezelés során – hangsúlyozta. A másik nagy gond a dizájnerdrogok nem megfelelõ törvényi szabályozása. A szakértõ szerint, mire odáig jutnak a hatóságok, hogy tiltólistára kerül az anyag, addigra megváltoztatják a molekulát, és jogi szempontból már nem ugyanarról a szerrõl beszélhetünk. Sajnos nagy valószínûséggel az illetõ szer hatását is befolyásolja a változtatás, például a hatáserõsséget, egyes tüneteket, esetleg a hozzászokás mértékét.

– A dizájnerdrogok szerkezetét állandóan változtatják, ezért is nevezik azokat tervezett kábítószereknek. Mindig lesz ember, aki csinálja, és aki veszi ezeket az anyagokat, ami pillanatok alatt beszerezhetõ. A világhálón például találhatunk olyan növényvédõ szert árusító webshopot, ami külön felhívja a figyelmet: „kezdõ kertészek” óvatosan használják. Ezen a honlapon konkrétan a kábítószer készítéséhez szükséges eszközöket kínálják számunkra, mint a kerti munkához elengedhetetlen kellékeket.
Hívom a számot…

Visszatérve a terméklistához, az árakat figyelem, de nem a legolcsóbb anyagokról van szó. Egy tabletta mellett döntök, az egyetlen, amit nem súlyra, hanem darabra adnak. Nyolcezer forintért nyolc darabot küldenek. A rendelt pirulák két hét elteltével sem érkeznek, ezért a kapcsolattartó telefonszámon érdeklõdöm annak érkezésérõl. Egy férfihang a vonal túlsó oldalán közli, nincs a tablettából. E helyett egy kristályt ajánl és a füstölõt, utóbbit választom. Kérdés, ha meg is érkezik, mi lesz az pontosan?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!