2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
ORFK: már októberben érdemes felkészíteni az autót a téli közlekedésreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-19 11:33:20
Már most, októberben ajánlott felkészíteni a gépkocsikat a téli közlekedésre, a jármûvet akkor is érdemes szervizben átnézetni, ha a tulajdonos azt gondolja, hogy annak nincs mûszaki problémája – errõl Óberling József, az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti fõosztályának vezetõje beszélt az MTI-nek pénteken.

Az ezredes arra figyelmeztetett, hogy a gépkocsik fékjét, világító berendezését nézessék át az autósok, az ablakmosó folyadékot cseréljék fagyállóra, és a téli gumi cseréjével se várjanak, mert ha egyik napról a másikra szükségessé válik, akár hetekbe is telhet, mire idõpontot kapnak a gumiszervizeknél.

Óberling József azt mondta, több éve tapasztalják, hogy hiába hívják fel minderre idõben az autósok figyelmét, sokan még most is az utolsó pillanatra hagyják a kocsik téli felkészítését. Hozzátette: ezek a teendõk fillérekbe kerülnek ahhoz képest, mennyibe kerül egy baleseti kár vagy akár az emberek élete.
Arra is kitért, hogy október a látás hónapja, a kampányban részt vevõ optikusoknál ingyenes szemvizsgálatot végeznek, amit szintén ajánlanak a sofõröknek.

A rendõrség által az MTI-hez elküldött összegzés szerint az októbertõl decemberig bekövetkezõ balesetek jellemzõ oka, hogy a közlekedésben részt vevõk nem a megváltozott idõjárási, látási és útviszonyoknak megfelelõ sebességgel vezetik jármûvüket, míg a gyalogosok és a kerékpárosok esetében az észlelhetõség hiánya jelent kockázatot. Utóbbival kapcsolatban Óberling József az MTI-nek kiemelte: pár száz forintos prizmával már láthatóvá tudják magukat tenni a kerékpárosok.

Az ORFK sajtóanyaga szerint a téli idõszakban különösen nõ azoknak a koccanásos baleseteknek a száma, amelyek általában azért történnek, mert a sofõrök nem tartják be a megfelelõ követési távolságot. Az ilyen balesetek akár órákig is megbéníthatják az adott útszakasz forgalmát – írták.

A rendõrség a honlapján tételesen is felhívja a figyelmet az autótulajdonosok teendõire, egyebek mellett arra, hogy a kezdõ jármûvezetõknek, akik a nyári hónapokban tanultak meg vezetni, érdemes vezetéstechnikai pályán, biztonságos körülmények között gyakorolniuk. Szintén javasolják, hogy külföldre utazás esetén tájékozódjanak a sofõrök, hogy abban az országban, ahova tartanak, illetve amelyen áthaladnak, vezettek-e be téli gumi vagy hólánc kötelezõ használatára vonatkozó szabályt.

Hosszabb út esetén a rendõrség szerint szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítõ zárolajozóra, elegendõ mennyiségû élelmiszerre és italra is.

Az ORFK szerint indulás elõtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és az idõjárási viszonyokról, mert elõfordulhatnak olyan helyzetek, amikor biztonságosabb, ha más közlekedési eszközt, például vonatot választanak az emberek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!