2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Adományokkal segítik a rászorulókat a kenyér világnapjánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-19 12:01:22
A pékek munkájára és a kenyér jelentõségére hívják fel a figyelmet csütörtökön, a kenyér világnapján, amelynek alkalmából a pékek kenyéradományokkal segítik a rászorulókat és elindították a Magyar Pékségkeresõ portált is.

A kenyér világnapján megemlékezünk azokról az emberekrõl, akiknek nem jut kenyér, és éheznek, ezért minden évben jótékonysági kenyéradományokkal hívjuk fel a társadalom figyelmét arra, hogy adni jó - idézik a Magyar Pékszövetség MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Septe József elnök világnapi köszöntõjét.

A madridi székhelyû Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16-át a kenyér világnapjává nyilvánítja. A világnap célja, hogy bemutassa a Föld legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentõségét.

A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsõsorban karitatív jelleggel, hiszen ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentõségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

Ezen a világnapon 2004 óta a Magyar Pékszövetség kiválaszt az ország területén több gyermekintézményt, szociális és idõsotthont, ahol mindenkit megajándékoznak termékeikkel.

A kenyér szimbolikus táplálék: az élet szinonimája, az éhezés ellenpárja, kultúránk szerves része. Mindennapi kenyerünk a magyar kultúrában különösen nagy tiszteletnek örvend, errõl számtalan közmondás, mese, dal árulkodik. A kenyér olyan kulturális örökség, melyhez a földmûves, a molnár és a pék szakértelmére, áldozatos munkájára, együttmûködésére van szükség. Mûhelyeink kapuit kinyitjuk a gyerekek elõtt, hogy közelrõl láthassák õsi mesterségünket, hogy megérthessék, miért kell hajnal elõtt kelnie a pékmesternek ahhoz, hogy reggel friss kenyér várja a családokat az asztalon, és hogy megtapasztalhassák, miért fennkölt az a pillanat, amikor a pék beveti a kenyeret a kemencébe - írja világnapi köszöntõjében Septe József.

A Magyar Pékszövetség elnöke a kenyér világnapján jelentette be a Magyar Pékség védjeggyel ellátott üzletek elérhetõségeit tartalmazó online portál elindulását is.

A www.magyarpeksegkereso.hu oldalon elérhetõ Magyar Pékségkeresõ célja, hogy a vásárlók a hozzájuk közel esõ, kiváló minõségû pékárukat készítõ magyar tulajdonú üzletek adatait (nyitva tartását, elérhetõségeit, különlegesebb termékeit) egyetlen térképes honlapon megtalálják. A portálon eddig több mint 300 üzlet szerepel.

A sütõipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevõ vállalkozások szakmai érdekképviseletét a Magyar Pékszövetség látja el, amelynek 375 tagja van. A szervezet 19 tagú társadalmi elnökséggel mûködik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!