2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ az önkormányzati társulásoknálForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-20 16:11:34
Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) megállapítása szerint szabálytalanul mûködött az ellenõrzött önkormányzati – többcélú és intézményi – társulások jelentõs része 2008 és 2011 között, és ez akadályozta, hogy átláthatóan és eredményesen lássák el feladatukat.

Az ÁSZ-nak az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleménye szerint a számvevõszék alapvetõen az önkormányzatok által megkötött társulási megállapodások szabályosságát és a társulások feladatellátásának szabályszerûségét értékelte. A 2008 és 2011 közötti idõszakra vonatkozó ellenõrzés kiterjedt a társulások székhelye szerinti önkormányzatokra és az illetékes minisztériumokra is.

Megállapították, hogy a törvényi szabályozások, illetve a társult önkormányzatok társulási megállapodásai a célok elérését és megvalósulásának eredményességét mérõ, számon kérhetõ kritériumokat nem fogalmaztak meg. Ez, valamint a társulási megállapodások és a belsõ szabályzatok tartalmi hiányosságai és az ezekbõl adódó mûködési szabálytalanságok korlátozták a társulások átlátható, összehangolt és szabályos feladatellátását. Jogi szabályozás hiányában 2009. január 1-je és 2010. szeptember 1-je között a társulások törvényességi ellenõrzése sem volt biztosított.

Kifejtették: az ellenõrzött többcélú társulások kétötöde, az intézményi társulások kétharmada nem rögzítette maradéktalanul a törvényben elõírt kötelezõ tartalmi elemeket a társulási megállapodásokban. A többcélú társulások háromnegyede nem aktualizálta a szabályzatait a számviteli törvényben elõírtaknak megfelelõen. Az intézményi társulások kétharmadánál a tagönkormányzatok polgármesterei nem teljesítették azt a kötelezettségüket, hogy a képviselõ-testületeknek beszámolással tartoznak a társulás tevékenységérõl, pénzügyi helyzetérõl, a társulási cél megvalósulásáról.

A társulási tanáccsal mûködõ intézményi társulások fele a jogszabályi elõírásokat megsértve a saját mûködésének részletes szabályait nem alkotta meg, döntéseit nem a társulási tanács hozta meg, továbbá kétharmaduknál a mûködés ellenõrzését sem végezték el – írták.

Az ÁSZ több javaslatot tett a hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetésére, amelyek alapján a címzetteknek intézkedési tervet kell készíteniük. Az ellenõrzés tapasztalatai alapján az ÁSZ elemzést is készített.

Azt írták: az önkormányzati rendszer átszervezésének lényeges eleme volt a társulási rendszer átalakítása, ezért fontos a korábbi tapasztalatok levonása. A 2013 elején hatályba lépett törvényi változások elõtt létrejött önkormányzati többcélú, illetve intézményi társulások jellemzõen közoktatási, szociális és egészségügyi feladatokat láttak el. Az ÁSZ reprezentatív mintavétellel 66-ot választott ki azok közül a társulási szervezetek közül, amelyek 2011. december 31-én mûködtek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!