2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Október 23: kedden kezdõdik a központi ünnepségsorozatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-20 17:17:29
Az idén október 21-én, kedden a Mûegyetem rakparti 1956-os emlékmûnél kezdõdik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett programsorozat.

Október 23-án, a nemzeti ünnepen felvonják Magyarország lobogóját, majd táncház és parlamenti nyílt nap várja az érdeklõdõket, és egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is. Emellett kiállítások, filmek, koncert és fényfestés színesíti az ünnepi programokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervezõ Hivatal (HM NRH) az MTI-vel. Jelezték: a rendezvények miatt lesz hely, ahol már hétfõn megállási tilalom lép életbe, keddtõl pedig több helyen forgalomkorlátozások lesznek Budapesten.

Az október 23-i nemzeti ünnep programjairól szóló közlemény szerint kedd délelõtt 11 órakor a Mûegyetem rakparti 1956-os emlékmûnél a Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány közös ünnepségével veszi kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat. Köszöntõt mond Boross Péter volt miniszterelnök, beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere.

Szerda délelõtt 10 órától a rákoskeresztúri Új köztemetõ 301-es parcellájánál Áder János köztársasági elnök fõvárosi és határon túli diákokkal virágokat helyez el a mártírok sírjainál. Délután 3 órakor tartják a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hagyományos emlékünnepséget és a történelmi évfolyamok találkozóját. Itt Gulyás Gergely, az Országgyûlés fideszes alelnöke, Péceli Gábor, az egyetem rektora és Hajtó Ödön, a Mûegyetem 1956 Alapítvány elnöke mond beszédet. Az ünnepség után - fél ötkor - fáklyás felvonulás indul a Mûegyetemtõl a budai rakpartokon a Bem József térre, ahol megkoszorúzzák az 1848-49-es szabadságharc lengyel tábornokának szobrát.

Október 23-án, csütörtökön délelõtt 9 órakor ünnepélyes keretek között felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren. Ezután az érdeklõdõk táncházon vehetnek részt a budakalászi Lenvirág Gyermek és Ifjúsági Néptánc Együttessel és a Buda Folk Banddel. A nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható a Parlament és a Terror Háza Múzeum. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében és a Széna téren a történelmi eseményekre emlékezõ kiállítással, a Corvin Moziban és a Tabán Kinotékában, valamint a Mûegyetemen 56-os témájú játékfilmek vetítésével várják a látogatókat. A Mûegyetem rakparton 17 órától Hobo-koncert, valamint fényfestés lesz. A programsorozat 19 órakor zártkörû díszelõadással zárul a Magyar Állami Operaházban, ahol beszédet mond Áder János.

A HM NRH közleményében kitért arra is, hogy az emléknap programjaihoz kapcsolódóan kedden reggel 8 órától délután 2 óráig és szerdán délután 2 órától pénteken reggel 6 óráig lezárják a XI. kerületben a Mûegyetem rakpartot a Gellért tértõl a Bertalan Lajos utcáig. Október 23-án déltõl este 10-ig ugyancsak a Mûegyetem rakparton az Egry József utcától a Bertalan Lajos utcáig, valamint a Bertalan Lajos utcánál lesz korlátozás, valamint a budai alsó rakpart felhajtóját is lezárják. Emellett október 23-án reggel 6 órától délelõtt 11 óráig az V. kerületi Alkotmány utcát is lezárják a forgalom elõl.

Megállási tilalom lép életbe a XI. kerületben a Mûegyetem rakpart mindkét oldalán a Bertalan Lajos utca és Gellért tér között hétfõ délután 4 órától pénteken reggel 6 óráig, valamint az Egry József utcától a Bertalan Lajos utcáig szerdán reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig. Nem lehet majd megállni továbbá szerdán reggel 8 órától péntek este 8 óráig az V. kerületben, az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Kossuth térig, a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig és a Szalay utcában a Honvéd utcától a Kossuth térig. Mindemellett tilos lesz megállni pénteken reggel 6 órától éjfélig a VI. kerületben az Andrássy út mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Nagymezõ utcáig, valamint a Magyar Állami Operaház környékén lévõ utcákban.

Az emléknap programjairól és az azokhoz kapcsolódó forgalmi változásokról bõvebb információk találhatók a http://oktober23.kormany.hu/ oldalon - olvasható a HM NRH közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!