2024. április 24. Szerda, György.
 
Alacsonyabb áron a termékForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-08 16:09:17
Vevõ alig, mehet a termény a magtárba

Hajdú-Bihar – Szinte mindegy, hogy búzával, kukoricával, napraforgóval vagy burgonyával kínlódtak idén a gazdák, majdnem mindenki ráfizetett a boltra. A különbség legfeljebb annyi, hogy míg az egyik kicsit, a másik nagyon...


Alacsonyabb áron

A napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, kilencven százalékban már a magtárban van a termés. A hektáronkénti hozam meghaladhatja a 2,5 tonnát, a 48-50 ezer forint körüli felvásárlási árakakkal azonban nem elégedettek a gazdák (tavaly az ár 60 és 110 ezer forint között szóródott).

A növény elõállításának az önköltsége változó, de információink szerint 50 ezer forintos felvásárlási árnál még nulla eredmény körül jár a gazdálkodó. A kereslet bár mérsékelt, de folyamatos.

A kukoricatermésnek több mint a felét takarították be napjainkig. Kiss Zoltán a megyei mezõgazdasági szakigazgatási hivatal földmûvelési igazgatója 6-7 tonna körüli hektárankénti hozamokról számolt be azzal a megjegyzéssel, hogy a tendencia az idõ múlásával némi javulást mutat.

„Ha az idõjárás ilyen marad, akkor nemigen kell szárításra költeni, elég a terményt tisztítani, és máris mehet a magtárba. A kereslet sajnos nagyon gyenge, ami az alacsony (22-24 ezer forint/tonna plusz áfa) felvásárlási árakban is megmutatkozik.

A szakember szerint a kukorica hektáranként 150 ezer forint körüli önköltsége azt jelenti, hogy még nyolc tonna körüli termésnél se nagyon van rajta nyereség. Van példa 2 és 13 tonnás hozamra is, attól függõen, hogy hol, milyen talajon, hogyan, milyen vetõmaggal dolgozott a gazdálkodó.

Visszafogott kereslet

Volt idõ, amikor megyénkben még 16 ezer hektáron termesztettek cukorrépát, a cukorgyár bezárása miatt azonban a termõterület ezer hektárra zsugorodott. – Azt kell mondani, hogy tényleg csak a legjobb minõségû, öntözhetõ területeken vetettek répát a gazdák, ami a termésben is visszaköszön; noha a betakarítás javarészt csak október közepén indul, a hektárankénti hozam 60 tonna körül várható. És a minõségre sem lehet panasz – tekintett elõre az idõben Kiss Zoltán.

A burgonyánál annyiban hasonló a helyzet, hogy szinte csak a legjobb termõhelyeken foglalkoznak vele (1700 hektáron), ezzel együtt a száraz talajok igencsak megkeserítik a betakarítók életét.

A földmûvelési igazgató visszafogott keresletrõl és ennek megfelelõen alacsony árakról számolt be, noha a termés a jobb akár 45 tonna is lehet hektáranként.

A szakembertõl megtudtuk, hogy az õszi vetésû növények talajelõkészítésében jelentõs csúszás van, a kemény talajokon ugyanis csak lassabban és az optimálisnál magasabb költséggel képesek dolgozni a gépek.

– Itt-ott ugyan már vetettek is, de nagyon kellene az esõ ahhoz, hogy a gazdálkodók be tudják hozni az eddigi lemaradásukat – véli Kiss Zoltán.


Vetésterületek (hektár)
Napraforgó: 38 ezer
Kukorica: 120 ezer
Cukorrépa: 1.000
Burgonya: 1.700

Hozamok (tonna/hektár)
Napraforgó: 2,5
Kukorica: 6-7
Cukorrépa: 60
Burgonya: 45

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!