2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Vasárnap kezdõdik a téli idõszámításForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-21 19:48:46
Vasárnap, október 26-án hajnalban egy órával vissza kell állítani az órákat, kezdõdik a téli idõszámítás.

A hosszú hétvégén, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat, hajnali 3-ról 2-re – figyelmeztetett a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., amely hozzátette, ezzel visszatérünk a normál vagy télinek is nevezett idõszámításra.

Magyarország 1980 óta közel 4000 gigawattóra villamosenergiát takarított meg az óraátállításssal, pontosabban a nyári idõszámítás hatásaként – derül ki a Mavir évtizedek óta gyûjtött adataiból. Az október végéig tartó nyári idõszámítás egyik legnagyobb elõnye az évi mintegy 120 gigawattóra fel nem használt energia, ami egy nagyobb város, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapszik, hogy a lakosság szokásos ébrenléti idõszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével.

A tavaszi óraállításkor jelentõsen csökken a hazai villamosenergia-rendszer esti terhelése, hiszen késõbb sötétedik, ezáltal késõbb kapcsoljuk fel a világítást. Az órák október végi visszaállítását követõen ugyan hamarabb sötétedik, de ez – összevetve azzal az idõponttal, amikor jellemzõen hazaérkezünk – a Mavir szerint nem okoz többletfogyasztást.

Az ország nyári idõszak alatti villamosenergia-megtakarítását az óraátállítást megelõzõ és követõ napi fogyasztási görbék alapján becslik a Mavir szakemberei. Ez naponta 1,5-3 százalékos, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb fogyasztást eredményez.

A fogyasztás és ezáltal a megtakarítás több tényezõtõl is függ, többek között az idõjárástól és az ünnepnapok alakulásától.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!