2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Éjszaka viharos széllel markáns hidegfront érkezikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-22 16:48:31
Éjszaka Magyarországot nyugat felõl markáns hidegfront éri el erõs lehûléssel, viharos széllel, jelentõs csapadékkal – közölte kedden az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az egész országra adott ki különbözõ szintû – elsõ-, másod-, illetve harmadfokú – figyelmeztetéseket adott ki.

A viharos széllökések miatt több megyére és a fõvárosra a legmagasabb szintû, piros figyelmeztetést adták ki: akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A front elõtt, az éjszaka elsõ felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhõszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégesõ kíséretében. A front átvonulásával elsõsorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek.

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínû. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklõdni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadékra is hullhat – írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a legerõsebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejû széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erõs szél megbonthatja az épületek tetõszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

Kiemelték: akit a szabadban ér a viharos erejû szél, az keressen aluljáróban vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedõk kerüljék el a fákat és az épületekrõl lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket.

A viharos idõben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenkitõl azt kérik, hogy figyeljen a háziállatokra.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetõleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévõ könnyebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közmûvezeték. Aki a közmûhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem mûveletirányítási központját.

A viharos idõjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetõk, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevû ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthetõ a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken – írta az OKF közleményében.

A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók idõben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetrõl és az érvényben lévõ riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon – tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!