2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Korszerûsíti jegyértékesítõ rendszerét a MÁV
Utolsó módosítás: 2014-10-22 18:05:36
Címkék: Bihari hírek, máv
Lecseréli jegyértékesítõ rendszerét a MÁV. A jegyek teljesen újak lesznek, a kalauzok vadonatúj jegykiadó készülékeket kapnak.

Az utasok pedig nem csak készpénzzel fizethetnek majd a vonatokon. A csaknem egymilliárd forintos átállás már meg is kezdõdött.

A vonattal utazók a jegyárusítási reformból egyelõre keveset érzékelnek. Annyit jeleztek: valami történik a MÁV-nál, mert a jegyvizsgálók számos vonaton golyóstollal töltik ki a menetjegyeket. A vasúttársaságnál megkeresésre nem csináltak titkot abból, hogy a jegyértékesítés területén zajló technológiaváltás keretében újfajta jegypapírt vezetnek be. A nyomdai úton kialakított biztonsági elemeket tartalmazó papír néhány nappal ezelõtti megérkezéséig pedig elõfordulhatott, hogy egy-egy kalauz a tartalék jegykészletet használta. Aminek lapjaira valóban kézzel vezetik fel az utazási adatokat.

A hagyományos jegyek eltûnésére mindenesetre még várni kell. A MÁV-nál arról tájékoztattak: az új jegyrendszert fokozatosan, 2015 közepéig vezetik be. Az átálláshoz szükséges eszközök szállítóit közbeszerzéssel választották ki. A kalauzokhoz kerülõ elektronikus kézi számítógépeket a T-Systems Magyarország Zrt.-tõl vásárolták. Az 1620 eszközért a MÁV 705 millió forintot fizet. A jegyek kiadására szolgáló ugyanennyi nyomtatót pedig a Nádor Rendszerház Kft. szállítja 250 millió forintért. A készülékek beszerzésének közvetlen költsége mellett mindkét szerzõdéses árban benne van a tartozékok, a tartalék akkumulátor és a hároméves garancia díja is. Utóbbi tartalmazza a kopó alkatrészek cseréjével és a zárt jegyrendszerben használt szoftver idõszakos fejlesztéseinek követésével járó költségeket is.

Az új szolgáltatások bevezetését ígérõ szoftver egyes részeit már tesztelik, míg a késõbb szolgálatba álló elemek fejlesztése folyamatban van. Azt azonban már most lehet tudni: bevezetését követõen az utasok okostelefonnal is megválthatják majd menetjegyüket, átalakul az internetes jegykiadás, és az otthon kinyomtatott jegyek használatának lehetõségei is bõvülni fognak. A vonatokon ugyanakkor egyszerûsödik a jegyellenõrzés, és a kalauzoknál bankkártyával is lehet majd fizetni. Az utazási jogosultság ellenõrzésének, a viteldíjak rendezésének amúgy technikai akadálya nem lehet, miután a vonatszemélyzethez kerülõ eszközök beépített kódolvasóval, néhány centiméterrõl azonnali kommunikációt lehetõvé tevõ NFC rádiós modullal, mobiltelefonos egységgel és wifivel is rendelkeznek.

A MÁV kész túllépni saját határait új jegyrendszerével. A fejlesztésnél legalábbis nem érték be annyival, hogy a közel egymilliárd forintból életre hívott technológia le tudja váltani a vasút meglévõ értékesítõ infrastruktúráját. A többi között elvárás volt az is, hogy szerzeményük nyitott legyen a más közlekedési közszolgáltatók hasonló rendszereivel, illetve a tervezett egységes közlekedési kártyarendszerrel történõ együttmûködésre is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!