2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek – Teljes egészében elutasította a bíróság Cetelem keresetétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-22 18:12:30
Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, teljes egészében elutasította a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla a Magyar Cetelem Bank Zrt. keresetét kedden.

Az elsõfokú bíróság szeptember 3-án kihirdetett nem jogerõs ítéletében részben helyt adott a pénzintézet keresetének, mivel megállapítása szerint bizonyos idõszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerzõdési feltételei (ászf).

A másodfokú, jogerõs határozat rövid indoklásában a bíró elmondta: a törvényi feltételeknek együttesen kellett maradéktalanul érvényesülniük a tisztességesség megállapításához. A pénzügyi intézmény ászf-jei nem felelnek meg elsõdlegesen az átláthatóság követelményének, egyes elemeinél nem tudni, hogy miért, mikor, milyen mértékben kerülhet sor az egyoldalú szerzõdésmódosításra, ezért a bíróság teljes egészében elutasította a bank keresetét.

A másodfokú bíróság megállapította: az elsõ fokon eljáró törvényszék eleget tett indoklási kötelezettségének. Lényeges eljárási szabálysértést nem találtak – tette hozzá.

A bíró közölte azt is, hogy az elsõfokú bíróság elutasította a pénzintézet kérelmét, hogy az Alkotmánybírósághoz (Ab) és az Európai Unió Bíróságához forduljon, amelyet az ítélõtábla nem bírálhatott felül. A tanács elnöke elmondta: a másodfokú bíróság sem látott lehetõséget a tárgyalás felfüggesztésére, figyelemmel arra, hogy más ügyekben a bíróság az Ab-hoz fordult. A felfüggesztés törvényileg nem lehetséges, amíg le nem zárul jogerõsen az Ab elõtt folyamatban lévõ eljárás – jegyezte meg a bíró.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!