2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Vasárnap kezdõdik a téli idõszámításForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-22 18:19:46
Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli idõszámítás, amely március 29-éig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyári idõszámításnak köszönhetõen becslésük szerint évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása – 120 gigawattóra – takarítható meg. Hozzátették: Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

A közleményben kifejtették: az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti idõszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentõsen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen késõbb sötétedik, késõbb is kell felkapcsolni a világítást. Hozzátették: az órák október végi visszaállítását követõen hamarabb sötétedik ugyan, de ez – összevetve azzal az idõponttal, amikor az emberek jellemzõen hazaérnek – nem okoz többletfogyasztást.

A Mavir szakembereinek becslése szerint az ország villamosenergia-fogyasztása a nyári idõszak alatt naponta 1,5-3 százalékkal, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!