2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Háziorvosnak lenni ismét rang leszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 11:16:23
A kormány elkötelezett abban, hogy a hivatás szakmai és anyagi szempontból is megbecsült legyen, perspektívát adjon, legfontosabb feladatának pedig azt tartja, hogy fiatal, jól képzett orvosok kerüljenek a rendszerbe - mondta a Ma reggelben az egészségügyi államtitkár.

Átszervezik az egészségügyet, fejlesztik a háziorvosi rendszert, rendezik a kórházak adósságát. Az új egészségügyi államtitkár kinevezésekor konkrét cselekvési tervet ígért, és úgy tûnik, a reformokat a népegészségügy átszervezésével kezdi. Mire számíthatunk konkrétan, mikor érezhet valamit a változásokból a lakosság? – tette fel a kérdést a Ma reggel Zombor Gábornak. Az M1 reggeli mûsorában az államtitkár hangoztatta, a kormány elkötelezett abban, hogy a háziorvosi hivatás szakmai és anyagi szempontból is megbecsült legyen, perspektívát adjon, legfontosabb feladatának pedig azt tartja, hogy fiatal, jól képzett orvosok kerüljenek a rendszerbe.

Ennek megfelelõen lehetõséget biztosít például a szakvizsgával rendelkezõ háziorvosnak választott szakmáját is gyakorolni, és egy olyan jövedelmi rendszert alakít ki, amelyben már megéri és biztonságot ad háziorvosként dolgozni, ami ma, fõleg a hátrányosabb helyzetû településeken, az egyik legnehezebb feladat – mondta a szakember. Úgy látja, a háziorvosokkal lebonyolított egyeztetésekkor megfogalmazott igényeket, kéréseket a kormány támogatni tudja.

Zombor beszámolt arról is, szeretnék elérni, hogy a háziorvosnak a doktori munka elismerésére szolgáló kártyapénzébõl már ne kelljen más költségeket viselnie, és ezeket a kiadásokat az önkormányzat, illetve, ha nem képes rá, a kormány vállalja át. A szakember bízik benne, hogy az intézkedések nyomán az eddig üres helyeket sikerül majd betölteni, és elõbb-utóbb stabilizálódik a praxisok ára is. Hozzátette, várhatóan sikerül majd elérni azt is, hogy a háziorvosnak ne kelljen iparûzési adót fizetnie.

A kórházak adósságáról az egészségügyi államtitkár azt mondta, arra kapott felhatalmazást, hogy az ágazati szereplõkkel együttmûködve, velük egyetértésben, megfelelõ szakmai alátámasztottsággal megoldja ezt a problémát. Szerinte az egyszeri konszolidációt anyagilag megteremtõ kormányzati intézkedés lehetõséget ad a rendszer átgondolt strukturális és finanszírozási megújítására, amelyhez már egy több pontból álló terv is készült. A szakember bízik abban is, hogy az eddig összegyûlt és kielemzett tapasztalatok alapján sikerül majd elkerülni az intézmények újabb eladósodását. Kórházakat nem kell majd bezárni, az osztályokat azonban érdemes lehet rugalmasabb rendszerbe szervezni – tette hozzá Zombor Gábor a keddi Ma reggelben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!