2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ólom lehet a csapvízbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 12:20:57
Elsõsorban a régebbi, 70-es évek elõtt épült házak ivóvízhálózatából, szerelvényeibõl kerülhet oda, észrevenni a víz ízén nem lehet. A szakember azt tanácsolja, ha valahol szennyezett a víz, vízvétel elõtt folyassuk ki a csapot, és/vagy használjunk erre alkalmas víztisztító berendezést.

Ólom lehet a csapvízben – figyelmeztet az ÁNTSZ. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Vízhigiénés Osztályának osztályvezetõje a Ma reggelben elmondta, az ólom elsõsorban a régebbi, 70-es évek elõtt épült házak ivóvízhálózatából, egyes szerelvényeibõl (ólomtartalmú csövek, csapok) kerülhet az ivóvízbe, észrevenni pedig a víz ízén nem lehet. A szolgáltatók már kicserélték a csöveket, a gerincvezetékben ólomcsõ így már biztosan nincs, csak az épületen belül – tette hozzá Dr. Vargha Márta.

Ha valaki szeretné megvizsgáltatni a vizét, ezt az Országos Környezet-egészségügyi Intézetnél és bármelyik akkreditált laboratóriumban is megteheti. Ha kiderül, hogy a vízben ólom, esetleg más szennyezés van, érdemes alaposan, 1-2 percig folyatni a csapot a vízvétel elõtt, ez alatt az idõ alatt a hálózatban állt víz elmegy. (Ezt a vizet is használhatjuk egyébként nyugodtan viráglocsolásra, felmosásra.) A meleg vizet sem szabad fõzésre használni, ez ugyanis sokkal jobban oldja az ólmot és az egyéb anyagokat is, és a baktérium szaporodására is nagyobb lehetõséget ad - figyelmeztetett a szakember.

A forralás a nehézfémeket nem távolítja el, és a vízszûrõ berendezések közül sem mindegyik alkalmas erre, így a berendezés vásárlásakor mindenképp érdemes erre is figyelni - tette hozzá. (Az ÁNTSZ honlapján van egy lista a bevizsgált és engedélyezett termékekrõl.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!