2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az orvos és a beteg közti bizalom elengedhetetlenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 12:35:08
A néhány évvel ezelõtti drasztikus ágyszámcsökkentések ellenére, az ország legkisebb klinikájaként a II. Sz. Sebészeti Klinika mára az egyik legtöbb laparoszkópos mûtétet végzõ ellátóhely Magyarországon.

Dr. Ondrejka Pál szerint a sikerhez szemléletváltásra volt szükség, ennek köszönhetõen ugyanis az operációk felét már nem invazív módon végzik, a betegek felépülése pedig jóval gyorsabb. A leköszönõ igazgató a szakmai felkészültségen túl elengedhetetlennek tartja a beteggel való kommunikációt, a bizalom kiépítését.

„Nyílegyenes út vezetett a gyógyításhoz, hiszen édesapám orvos, édesanyám pedig mûtõsnõ volt, ráadásul mindketten itt a Kútvölgyi Klinikai Tömbben dolgoztak évtizedeken át” – idézi fel a kezdeteket Dr. Ondrejka Pál. A sebészetet azért választotta, mert manuális, ráadásul – mint fogalmaz – rendkívül érdekes diszciplína, mivel a hasüregi szervek gyógyítása több szakmát érint, így komoly együttmûködést igényel. A leköszönõ igazgató közel ötven éve kötõdik a Semmelweis Egyetemhez: a diploma átvételét követõen az akkori Baross utcai II. Sz. Sebészeti Klinikára került, majd dolgozott a III. Sz. Sebészeti Klinikán, a Sebészeti Tanszéken, az elmúlt 13 évben pedig a II. Sz. Sebészeti Klinika igazgatói feladatait látta el.

Mint arra Dr. Ondrejka Pál rávilágít: az országos szintû ágyszámcsökkentés a II. Sz. Sebészeti Klinikát is súlyosan érintette, ami ennek következtében a kezdeti 55 ágy helyett néhány évig mindössze 15, jelenleg pedig 24 ággyal mûködik. A szûkítés ellenére a klinika szakemberei évente közel ugyanannyi – másfél ezer – operációt végeznek el, mint annak idején kétszer ennyi ággyal. Elmondása szerint ezt úgy tudták elérni, hogy jelentõsen csökkentették a betegek kórházban töltött napjainak számát, így az átlagos ápolási idõ mára mindössze három nap. „Ahhoz, hogy a betegeket minél hamarabb hazaengedhessük, szemléletváltásra volt szükség, ezért a fõ hangsúlyt a laparoszkópos sebészeti tevékenységre helyeztük.

Ezt a technikát alkalmazva ugyanis jóval gyorsabb a gyógyulási folyamat” – fejti ki a leköszönõ igazgató. A klinika országos szinten is kiemelt helyen szerepel ebben a technikában, mára az egyik legtöbb laparoszkópos vastagbélmûtétet végzõ intézmény, de szakembereink más operációkban is kiváló eredményeket érnek el. Emellett a kulcslyuk sebészet módszerét rendszeresen oktatják hazai és külföldi orvosok számára – teszi hozzá.

A leköszönõ igazgató szintén eredményként értékeli, hogy az ágyszámcsökkentés és a szakterület vonzó külföldi lehetõségei ellenére is sikerült több végzõs orvostanhallgatót a klinikán tartani. A laparoszkópiás technika preferálása, valamint az e témában megjelent tudományos publikációink ebben is szerepet játszottak – mutat rá.

Dr. Ondrejka Pál szerint a páciens teste és lelke éppúgy törõdést igényel. „Fontos, hogy a beteg és az orvos között olyan rezgés jöjjön létre, ami a bizalmon alapszik. Elengedhetetlen, hogy a sebész ne csak vágjon, hanem beszélgessen is a betegével, hiszen a szükséges bizalmi kapcsolatot csak így lehet kialakítani. Éreznie kell, hogy a mûtét elõtt és azt követõen is megkapja tõlünk azt a segítséget, ami a végleges gyógyuláshoz nélkülözhetetlen” – fogalmaz, hozzátéve, hogy ezt a szemléletet mestereitõl leste el, így õ is továbbadja tanítványainak.

A leköszönõ igazgató az oktatásban kezdetektõl részt vesz, és a továbbiakban is tart elõadásokat, konzultációkat, a sebészeti szakképzés felelõseként pedig szakvizsga elõkészítõ, illetve továbbképzõ tanfolyamokat szervez. Emellett a gyógyítást és a tudományos munkát is folytatja, de hazai és nemzetközi szakmai társaságok vezetõségi feladatait is ellátja. Mint mondja, aki szereti a munkáját, addig végzi azt, amíg csak lehetõsége van. A klinika jövõjével kapcsolatban beavat, hogy bár az ágyszámcsökkentések óta sikerült néhány ágyat beszerezniük, a tervek között szerepel, hogy tovább bõvítsék az intézményt. „Ez a feladat azonban már az utódomra vár” – vetíti elõre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!