2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kézmosás: húsz másodperc az egészségértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 13:10:46
Október 15-én volt a a kézmosás világnapja. Sokan megvonják a vállukat, hogy miért érdemes egy mindenki számára egyértelmûnek gondolt tevékenységrõl beszélni.

Felmérések alapján a 21. században sajnos még mindig nem természetes a kézmosás; például napjainkban hét emberbõl átlagosan egy nem mos kezet, miután lehúzza a WC-t. Sõt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szoktak kezet mosni. Ez igazán elgondolkodtató adat, fõleg akkor, ha egy kézfogás után készülünk elfogyasztani ebédünket, vagy például megosztozunk egy szendvicsen valakivel.

Egy kutatás szerint, melynek során nyilvános mellékhelységekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait, megállapították, hogy húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet WC használat után. A többség egyáltalán nem vagy helytelenül teszi ezt – minden tízedik embert pedig teljesen hidegen hagy a kézmosás kérdése. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95%-a nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség mindössze 6 másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi idõt kellene fordítani rá.

„A helytelen kézmosás könnyen okozhat hasmenést, hányást, ételmérgezést valamint elõsegítheti az influenza vagy a fertõzõ májgyulladás terjedését” – nyilatkozta Dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezetõ fõorvosa. A tiszta kezekért azonban nem kell sokat tenni, elég csupán 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal alaposan megmosni kezeinket. „A hétköznapok során mi magunk is megfigyelhetjük, hogy vannak emberek, akik csak bevizezik kezeiket, majd lerázzák és mennek is tovább. Mindez megkönnyíti a kezünkön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel adjuk azokat tovább” – tette hozzá a szakértõ.


A nyilvános mellékhelységeket vizsgálva alapvetõen három fõ viselkedéstípust különböztethetünk meg:
- a „kezet nem-mosó”, aki még egy pillantást sem vet a csap irányába mielõtt elhagyja a mellékhelységet
- a „látszat ember”, aki gyorsan bevizezi a kezét mielõtt sietve elhagyja a toalettet
- a „nem túl okos okostelefon használó” akinél még a WC fülkében is egyfolytában pittyeg a telefon, miközben a dolgát végzi – miért tenné azt le késõbb egy kézmosás kedvéért?

Elõbbi típusok fõleg a férfiakra jellemzõk. A kutatás ugyanis arra is rávilágított, hogy az erõsebbik nem képviselõinek 15%-a egyáltalán nem mos kezet, míg a nõk esetében ugyanez az arány 7%.

„Gyakran tapasztaljuk azt, hogy az emberek nem veszik elég komolyan a kézmosás fontosságát. Sokan úgy tartják, hogy jó, ha baktériumokkal érintkezünk, hiszen azok hozzájárulnak immunrendszerünk normál mûködéséhez” – mondta Somlai Anna, a Dettol kategóriamenedzsere. „Természetesen ebben van igazság, azonban számtalan kórokozó létezik, mely nem törõdik immunrendszerünkkel, sõt, boldogan kihasználja, hogy gondtalanul terjedhet egy egyszerû kézfogással vagy egyéb személyes kontaktus segítségével. Ráadásul szemünk vagy szánk érintésével könnyedén bejuttathatjuk õket szervezetünkbe is.”

Egészségünk megóvásának mai napig egyik legegyszerûbb és egyben leghatékonyabb módja lehet a rendszeresés alapos kézmosás. „Kézmosáshoz használjunk szappant és meleg vizet és alaposan dörzsöljük át ujjainkat és kézfejünket. Itt azonban még nem ér véget a tevékenység, ügyeljünk arra is, hogy megfelelõen megszárítsuk kezeinket. A kézmosás hatékonyságának fokozása érdekében használjunk antibakteriális szappant” – tette hozzá Dr. Fekete Ferenc. Az alapos kézmosás mindössze 20 másodpercet vesz igénybe, és nagyban hozzájárulhat saját magunk és környezetünk egészségének megõrzéséhez.


A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

Gyakori hiba, hogy a kézmosást sokan túl gyorsan letudják. Nem is kevesen csak öt másodpercig szappanozzák a kezüket és utána gyorsan leöblítik, nem beszélve arról, hogy még kevesebben törlik szárazra kézmosás után, ami pedig további problémákat vet fel, például gombásodást, télen a bõr kiszáradását, kirepedezését. Öt másodperc nem elég ahhoz, hogy a kezeink tiszták legyenek.

A kézmosás optimális idõtartama 30 másodperc. De a kézmosást sem kell túlzásba vinni! Túl sokáig nem célszerû kezet mosni, és nem is szabad többször a kelleténél! Egyik véglet sem jó! Ha folyton úgy érzi, hogy kezet kell mosnia, kényszeressé is válhat ez a hétköznapi cselekedet. Ha meg akarja találni az egyensúlyt, fogadja meg a következõ tanácsokat!

Elõbb nedvesítse be a kezét hideg vagy meleg vízzel, majd szappanozza be! Mosson kezet minden étkezés elõtt! Mosson kezet mielõtt és miután fertõzõ betegségben szenvedõ emberekkel érintkezik, mihelyt lehetõsége nyílik rá. pl. kézfogás, betegápolás, stb. Sebkezelés elõtt és után WC használata után (figyeljen oda a gyerekekre is!) Kisbaba pelenkájának cseréje elõtt és után Orrfújás után Köhögés, tüsszentés után, ha szája elé tette a kezét Állatsimogatás, kézbõl etetés után Szemét, szeméttároló érintése után is kezet kell mosni.

Ha Ön a beteg, náthás, influenzás vagy más fertõzõ betegségben szenved, a környezetében élõk érdekében mosson kezet! Keze helyett köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendõt tegyen a szája elé! Igyekezzen minél kevesebbet az arcához nyúlni! Így csökkentheti az esélyét annak, hogy saját maga megfertõzõdjön, és hogy átadja másoknak a betegséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!