2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az elhízás gyorsítja a májszövet biológiai öregedésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 13:27:42
Elõször sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést.

A legújabb vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggõ májbetegség idõ elõtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél. A kutatási eredményeket az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Procedeeings of the National Academy of Sciences (PNAS) online kiadása ismertette.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézménye (UCLA) és a Drezdai Egyetem kutatói egy új biológiai markert (mutatót), az úgynevezett epigenetikus órát alkalmazták. Ezzel megállapítható a szövetek biológiai kora, amely nem mindig esik egybe a naptári korral.

Az epigenetika az örökítõanyag mûködésére ható környezeti tényezõket vizsgálja, olyanokat, amelyek ugyan nem befolyásolják a DNS-nukleotidok sorrendjét, ám hatással vannak a génkifejezõdésre. Az epigenetikai mechanizmusok sorába tartozik a DNS-metiláció, ugyanis a DNS-molekula bizonyos pontjaihoz kapcsolódó metilcsoportok megléte vagy hiánya egyebek között befolyásolhatja a génkifejezõdést.

Így tehát a metilcsoportok elhelyezkedése alapvetõ információt szolgáltat arról, hogy mely gének vannak aktiválva vagy kikapcsolva. Más a metilációs mintázatuk az egészséges sejteknek, és más alakzatot öltenek a metilcsoportok különféle környezeti tényezõk vagy az öregedés hatására.

A kutatócsoport 1200 humán szövetminta biológiai korát vizsgálta. Míg a sovány egyéneknél minden szövet biológiai kora egybeesett a naptárival, az elhízottaknál már egészen más eredményeket kaptak. A túlsúlyos résztvevõknél sem volt ugyan eltérés a biológiai és a kronológiai kor között a zsírszövet, az izom vagy a vér alkotóelemei esetében. A májszövet viszont a naptárinál idõsebbnek mutatkozott, és minél nagyobb volt a túlsúly, annál öregebbek voltak a sejtek. Ez megmagyarázhatja az olyan, életkorral összefüggõ megbetegedés idõ elõtti kialakulását, mint a májrák.

Ez az elsõ tanulmány, amely a testsúlynak a szövetek biológiai korára gyakorolt hatását vizsgálta - emelte ki Steve Horvath, a UCLA professzora. Hozzátette: a nyugati világban járványszerû elhízásról lehet beszélni, így a vizsgálatoknak a közegészségügy szemszögébõl megszívlelendõ tanulságai vannak.

A kutató egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a testsúlycsökkentõ (bariatrikus) mûtétek, legalábbis rövid távon, nem fordítják vissza a gyorsított ütemû szövetöregedést. A további terveket ismertetve Steve Horvath elmondta, hogy szeretnék pontosan feltérképezni az öregedés folyamatát meghatározó molekuláris mechanizmusokat, ez elõsegítené a hatékonyabb megelõzés és terápia kidolgozását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!