2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szilva: ne csak pálinkát fõzzünk belõleForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 15:15:12
A szilva legismertebb élettani hatása a számottevõ rosttartalmának köszönhetõ.

A szilva héjában található cellulóz pozitív hatású a bélmûködésre, ezért napi rendszeres, nyersen, lekvárként vagy aszalt formában való fogyasztása kiváló és természetes ellenszere lehet a székrekedésnek. Nemcsak a bélbõl segíti kiüríteni a salakanyagokat, hanem vízhajtó hatása is ismeretes. Ugyancsak élelmirost-tartalmának és kis energiatartalmának köszönhetõen nyersen testtömegcsökkentõ étrendben is jól alkalmazható.

100 gramm gyümölcs, a fajtától függõen, átlagosan 52 kcal-t, 11,6 g szénhidrátot és 5,7 g élelmi rostot tartalmaz. A vitaminok közül 0,2 mg béta-karotin, 0,8 mg E-vitamin, 0,5 mg B1-vitamin 0,35 mg B2-vitamin, 0,04 mg B6-vitamin, 6 mg körüli C-vitamin, 0,6 mg niacin, 0,09 mg pantoténsav, 0,001 mg biotin és 0,019 mg folsav van benne. Az ásványi anyagok közül a szilva 30 mg foszfort, 240 mg káliumot, 16 mg kalciumot, 16 mg magnéziumot és 3,9 mg nátriumot tartalmaz. Nyomelemekben is gazdag. Van benne cink, kobalt, króm, mangán, nikkel, réz és vas. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagok, flavonoidok, rutin és kvercetin is elõfordul benne. Víztartalma 85 százalék, ezért jól oltja a szomjat.

Élettani hatását tekintve a szilva – a benne levõ antioxidánsoknak köszönhetõen – fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, ezen kívül a szív- és érrendszert védõ hatása is van. Az utóbbihoz a nagy káliumtartalma is hozzájárul. Béta-karotin-tartalma fontos a zavartalan növekedéshez, a csontfejlõdéshez, a látás és a hámszövetek épségének fenntartásához. B1-, B2-, B6-vitamin-, biotin- és pantoténsav-tartalma révén számos anyagcsere-folyamat (szénhidrát-, aminosav- és lipidanyagcsere) megfelelõ mûködését is segíti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!