2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nagyváradiak húzzák a sárkányt CsökmõnForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2008-09-22 19:06:17
" Aki hált már más asszonyával, azt felfalja a sárkány!" - tudják ezt jól a csökmõiek. A több, mint kétszáz évvel ezelõtt történt csúfos eset ma már Csökmõ humoros sajátosságává vált. Amiért valamikor bicskát rántottak a "sárkányhúzóknak" csúfolt csökmõiek, azon ma már csak mosolyognak. Az évente megrendezett Sárkány-nap is ezt bizonyítja, és az a szatirikus táncjáték is, amit október 4-én a Nagyváradi Táncegyüttes mutat majd be a helyi faluház színpadán.

Amikor a történetet megismerte az együttes vezetõje, Miklós János, azonnal úgy gondolta, hogy ezt érdemes lenne feldolgozni. Az ötletet hamarosan tett is követte, s a nyár folyamán Nagyváradon be is mutatták "A csökmõi sárkányhúzás" címû táncjátékot, ami vaskos humorral átitatott mesejáték. Az elõadás anyagát bihari, sárréti községek - Dévaványa, Kaba, Nádudvar, Váncsod, Pocsaj és Szentpéterszeg -énekes hagyományaiból válogatták a rendezõk. Játékukkal a rátarti emberek butaságát próbálják karikírozni, s az ebbõl adódó ironikus, tréfás, idõnként groteszk helyzeteket tánccal, színpadi mozgással kifejezni. Mindehhez remek alapot ad a csökmõi történet, miszerint az ezerhétszázas évek végén Békés megye legnagyobb szélhámosa, Csuba Ferke a meggazdagodni vágyó csökmõieket egy sárkány õrizte kincs kitalálásával jól átverte.
A darabot László Csaba és Dimény Levente rendezte, koreografálta. A rendkívül élvezetes színpadi játékot látványos díszlet is segíti. Jegyek korlátozott számban kaphatók elõvételben a csökmõi Faluházban.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!