2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Sok munkavállaló fél bejelenteni a visszaéléseketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-27 08:32:51
Sok munkavállaló bizalmatlan a munkáltatói jogsértések jelzésére szolgáló visszaélés-bejelentési rendszerrel, ami még nem terjedt el széleskörûen, bár a vonatkozó jogszabály idén januárban hatályba lépett – derül ki a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda közleményébõl.

A tájékoztatás szerint a visszaélés-bejelentési rendszerek lehetõvé teszik a munkavállalók részére, hogy kifejezetten egy erre kialakított rendszeren keresztül – akár anonim módon is – bejelentést tegyenek a munkáltatóval kapcsolatban tudomásukra jutott jogsértésekrõl. A bejelentéseket a munkáltató köteles kivizsgálni és amennyiben a vizsgálata során visszaélésre derül fény, megfelelõ intézkedéseket kell alkalmaznia – írja az ügyvédi iroda.

A munkáltató megbízhat a rendszer üzemeltetésével, a bejelentések fogadásával és kezelésével egy erre szakosodott külsõ szakértõt, bejelentõvédelmi ügyvédet is.

Rendkívül fontos a bejelentõ adatainak bizalmas kezelése – emeli ki a közleményben a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda, hozzátéve: a bejelentõvédelmi rendszer lényegét kérdõjelezné meg, amennyiben a bejelentõ adatai, illetve a bejelentések tartalma hozzáférhetõvé válhatna a munkatársak számára.

„A kialakított rendszernek a legteljesebb védelmet kell biztosítania, a titkosított jelentéseket a munkáltatónál kizárólag az illetékes személyek tudják megnyitni.” – idézi a közlemény Balogh Tamást, az iroda ügyvédjét.

„Eddigi tapasztalataink szerint egy megfelelõen kiépített bejelentõvédelmi rendszer alkalmas arra, hogy a lényegi problémákat tárjon fel és elõsegítse a vezetõség részére a feltárt visszásságok megoldását még azt megelõzõen, hogy az nagyobb problémává nõné ki magát” – tette hozzá Balogh Tamás a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!