2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Fegyveres autórablás DebrecenbenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-08 18:13:12
A tettes egy Hatvan utcai gyorsétterem elõtt szállt be az autóba majd az étteremben lévõ autótulajdonos barátnõjére fegyvert fogott, majd szabályosan kipaterolta az autóból. A bíróság ítélkezett!

Elítélték a belvárosi autórablót

 

A vádlott kihasználta, hogy a slusszkulcs benn maradt, az utast pedig kipaterolta.

Jogerõsen 5 év 8 hónap fegyházzal sújtotta a Debreceni ÍtéltáblaFicsór Gabriella vezette büntetõtanácsa a közelmúltban azt a 31 éves férfit, aki 2006. õszén játékpisztollyal rabolt magának autót a cívisvárosban, majd sokáig bújkált a rendõrség elõl.

A fegyveresen, jelentõs értékre elkövetett rablás és csalás miatt elítélt O. Gábort 6 évre a közügyektõl is eltiltotta a táblabíróság.

Mi van?!

A tényállás szerint – tájékoztatott Koszta János sajtótitkár – a vádlott 2006. év tavaszától Debrecenben lakott albérletben, ám szeptemberben, miután elvesztette a munkahelyét, és nem tudta fizetni a lakás költségeit, fõbérlõje felmondott neki.

Ezután otthontalanként élt, panelházak lépcsõházaiban éjszakázott, jövedelme nem volt. Több debreceni panzióban is megszállt, ezek mindegyikébõl fizetés nélkül távozott (ezért ítélték el csalásért)

O. Gábor októberben elhatározta: vidékre utazik édesapjához, remélve, hogy ott munkához juthat.

Mivel jegyre se volt pénze, úgy döntött, elköt egy autót (igaz, jogosítványa sem volt). Olyan jármûre vadászott, amelyben benne felejtették a kulcsot. Mint elhatározta, akár erõszakkal is elviszi a kocsit – a cél érdekében beszerzett egy sötét színû mûanyag pisztolyt, majd napokig várt a megfelelõ négykerekû felbukkanására.

A várva várt autó végül egy Hatvan utcai gyorsétterem elõtt tûnt fel: vezetõje kiszállt, bement ennivalót vásárolni, míg beteg barátnõje a kocsiban maradt.

Hogy a fûtés járjon, a slusszkulcs a zárban maradt… A vádlott ezt kihasználva beült a volán mögé; a nõ csak akkor vette észre a bajt, amikor O. Gábor hátrafordulva kiszállásra szólította fel.

Mi van?! – kérdezett vissza az utas döbbenten, mire a férfi a játékpisztolyra mutatott, és megismételte az elõbbieket.

A nõ az étterembe szaladt, és már az ajtóban segítségért kiabált. De hiába futottak, s hiába üldözte a kocsival távozó vádlottat egy másik férfi is, O. Gábor kereket oldott.

Visszament a szálláshelyére (ahonnan szintén fizetés nélkül távozott másnap), és kérte, hogy beállhasson a panzió teremgarázsába, mondván, hogy az autó a fõnöke tulajdona.

Tavaly kapták el


A következõ nap Salgótarjánba, késõbb Mályiba ment egy barátjához, akinél a gépkocsit ott is hagyta, hogy majd értejön. Az apját is felkereste, de csak néhány napot volt nála, mert tudomására jutott, hogy a rendõrség keresi.

A családjától azzal búcsúzott el, hogy Budapestre kell utaznia. Egészen 2008. áprilisi elfogásáig a fõvárosban és Siófokon tartózkodott. A barátja, megtudván, hogy a kocsit körözik, jelentkezett a rendõrségen.

A Debreceni Ítélõtábla határozatával helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elsõfokú döntését.

 

A sértettmegbocsátott

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítõ körülményként vette figyelembe a vádlott beismerõ vallomását, megbánó magatartását, a sértetti megbocsátást, az okozott kár túlnyomó részt való megtérülését, és azt is, hogy O. Gábornak egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Súlyosító körülményként értékelték viszont a vádlott büntetett elõéletét, és a hasonló jellegû esetek gyakoriságát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!