2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Van, aki rosszul jár a devizahiteles csomag miatt!Forrás: fuggetlennemzet.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-27 10:18:36
Címkék: Bihari hírek
A Duna House ingatlanközvetítõ hálózat szerint amíg a válságot követõ 5 év ingatlanpiacát a vásárlók hiánya jellemezte, úgy idén éppen az eladókból van kevés, mert a devizahiteles mentõcsomag miatt sokan kivárnak.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzése szerint ugyanakkor idén kedvezõ adatok érkezik az ingatlanpiacról, így 2014 a válságot követõ legjobb év lehet. Komoly hátráltató tényezõ a Duna House szerint az eladói oldal egy részének kivárása, visszalépése. A devizahitellel terhelt tulajdonosok bizonyos hányada szívesen megválna ingatlanjától, ha ebbõl jól tudna kijönni.

Amikor rögzített árfolyamon lehetett végtörleszteni 2011-2012-es év fordulóján, megduplázódott az ingatlaneladások száma. Sokan kikerültek abból a csapdából, hogy a hitelösszeg magasabb a lakás piaci áránál. A Duna House példája szerint egy 2007-ben 10 millióért, 20 százalék önrésszel vásárolt lakás a budapesti áreséssel számolva most nagyjából 9,3 millió forintért adható el, miközben a 8 milliós hitel most közel 11 milliósra nõtt. Sokaknak a lakáseladás enyhítene a szorításon, vagy meg is szûntetné azt.

A kormány által ígért mentõcsomag a potenciális eladókat "parkolópályára" tette. Joggal várják, hogy a forintosítással enyhülhet a tõketartozás és kedvezõbb feltételekkel lehet majd lakáseladással lezárni a hitelszerzõdést. Az elõzõ példa alapján a 11 milliós tartozás az ingatlan jelenlegi piaci árszintjére is csökkenhet, ha fix, alacsonyabb árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket, de egyelõre ez sem biztos.A közlemény szerint a kivárás mellett jellemzõ lett az eladástól való visszalépés is.

Egyes számítások szerint a törlesztõrészletek akár 30 százalékot megközelítõ nagyságrenddel is csökkenhetnek, ami sokaknak épp az a határ, amely a kényszerû értékesítéstõl visszalépésre bátorítja a tulajdonost.A Duna House szerint ha idén a parlament elfogadja a devizahiteles mentõcsomagot, legkorábban jövõ tavasszal, de hitelkiváltási banki verseny esetén egyes elemzõk szerint akár 1 év múlva lehet az ügyfelek számára is érezhetõ hatása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!