2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
NGM: közúti áruforgalmi ellenõrzõ rendszer az áfacsalások ellenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-27 11:36:30
A kormány 2015. január 1-jével elektronikus közúti áruforgalom-ellenõrzõ rendszert (Trade Controll) vezet be az áfacsalások megakadályozására. A rendszer célja az áruk útjának nyomon követésével annak megelõzése, hogy Magyarországon az adóhatósághoz elõzetesen nem bejelentett áruk kerülhessenek forgalomba.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint a kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különbözõ visszaélések ellen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenleg is több büntetõeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bûncselekmények gyanúja miatt. A nyomozások adószakmai, és bûnügyi szakterületek bevonásával zajlanak.

Mint írták, iparszerûek és szervezettek lettek azok a visszaélések, amelyeken keresztül a nemzetközi bûnszervezetek rendszeresen megcsapolják a nemzeti költségvetéseket. A szabálytalanságok miatt a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria szakminisztere október elején Prágában abban állapodott meg, hogy az adóhivatalok szorosan együttmûködnek az adócsalások elleni harcban.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítõ összeghatára 1 millió forintra csökken a jelenlegi 2 millió forintról. A jogosulatlan áfa-visszaigénylések megelõzése érdekében az újonnan alakuló vállalkozásoknak havonta kell áfát bevallaniuk.

Az élõ- és félsertésre vonatkozó áfacsökkentés kedvezõ tapasztalatait figyelembe véve január 1-jétõl 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minõsülõ, nagy testû élõállatok (szarvasmarha, juh és kecske) értékesítésére alkalmazandó áfa kulcsa.

A szarvasmarhafélék, juh és kecske értékesítése során tapasztalható áfacsalások és számla nélküli értékesítések visszaszorítása a cél, ez nem a bolti árat terhelõ áfát jelenti, hanem a feldolgozók, termelõk által fizetett áfát.

Az NGM emlékeztet: a múlt héten hozta nyilvánosságra a nemzetgazdasági miniszter, hogy lebukott egy több éve mûködõ bûnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyû gazdasági társaságból állt és áfabefizetés nélkül hozott Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából különbözõ élelmiszeripari termékeket, például cukrot, étolajat, kávét. A kár meghaladja a 2 milliárd forintot.

A NAV csak ehhez az egy ügyhöz kapcsolódóan több mint 450 helyszínen tartott összehangolt akciót, házkutatást az érintett cégeknél, könyvelõknél és ügyvezetõknél, így sikerült azonosítani a bûnszervezet vezetõjét, és tovább 16 személy gyanúsított az ügyben. Nyolcan vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen elõzetes letartóztatásban.

Az NGM azzal kapcsolatban, hogy az MSZP az alapvetõ élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazza, felhívja a figyelmet arra, hogy az alapvetõ élelmiszerek, köztük a cukor és az étolaj áfájának nagymértékû emelését az MSZP által vezetett kormányok hajtották végre. 2002-ben e termékekre az áfa 12,5 százalék volt, amit a szocialista kormányok emeltek 25 százalékra. “Az MSZP tehát épp olyan termékek áfa kulcsának 5 százalékosra történõ csökkentését szorgalmazza most, amelyek adómértéke az általa vezetett kormányzat alatt növekedett jelentõs mértékben” – hangsúlyozza a minisztérium.

A kormány adópolitikája az élõmunka terheinek csökkentésére fókuszál, melyek a gazdasági növekedést leginkább gátló adók közé tartoznak és mértékük kiugróan magas volt a szocialista kormányok idején, amely jelentõsen hozzájárult nemzetközi versenyképességünk romlásához – áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!