2024. április 24. Szerda, György.
 
FM: változik a mezõgazdasági károk bejelentéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-28 11:39:35
Változik a mezõgazdasági káresemények bejelentése: november elsejétõl az agrárkár-enyhítési rendszerben elektronikus kárbejelentést alkalmaznak, és ettõl az idõponttól a mezõgazdasági biztosításoknál is elektronikus területösszesítõt használnak – tette közzé a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) hétfõn a kormányzati hírportálon.

Az elektronikus kárbejelentõ felület a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján az „elektronikus ügyintézés” menüpont alatt érhetõ el az „MKR – Mezõgazdasági Kockázatkezelõ Rendszer” elnevezésû alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.

Az idei kárenyhítési évre vonatkozóan az október 31-ig bekövetkezett mezõgazdasági károk termelõi bejelentését és a kárenyhítõ juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a változás még nem érinti – hívja fel a figyelmet a tájékoztatás.

Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezõgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szervezet részére. A szaktárca megemlíti, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett – az agrárkár-megállapító szervezet által igazolt – mezõgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenést a 2014-es kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítõ juttatás iránti kérelem részeként ez év november 30-ig be lehet nyújtani.

Emellett november 1-tõl új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezõgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Így az „MKR – Mezõgazdasági Kockázatkezelõ Rendszer” alkalmazás használatával díjtámogatott mezõgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítõ is elõállítható.

Ezzel az alkalmazással egyszerûen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. Az új területösszesítõt elõállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelõk a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére – olvasható a kormányzati hírportálon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!