2024. április 24. Szerda, György.
 
A Honvédszakszervezet üdvözli a katonák illetményemelésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-28 11:46:53
A Honvédszakszervezet támogatja és üdvözli Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentését, miszerint jövõ júliustól négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét. Czövek János, a szakszervezet elnöke hétfõn az MTI-nek úgy reagált: ez az illetményfejlesztés a katonák jó teljesítményének elismerését jelenti.

Kiemelte: ezen a területen 12 éve nem történt elõrelépés. Ez idõ alatt a Magyar Honvédség személyi állománya csaknem 40 százalékos reálkereset-veszteséget “volt kénytelen elszenvedni, mely már a katonacsaládok jelentõs részének megélhetését is veszélyeztette”. A katonák az ismert nehézségek ellenére is maradéktalanul teljesítették az esküjükben vállalt kötelezettségeiket, a szolgálat ellátásának mindennapjai során, külszolgálatban, s a különbözõ katasztrófahelyzetekben is – tette hozzá Czövek János.

A Honvédszakszervezet a honvédelmi tárcával folytatott érdekegyeztetõ tárgyalások során folyamatosan hangsúlyozta: nem halogatható tovább a katonák illetményének fejlesztése – írták. A katonák egyetlen reprezentatív érdekvédelmi szervezeteként továbbra is részt kívánnak venni a munkáltatói és a szakértõi szintû egyeztetésekben, az illetményfejlesztés, a lakhatási támogatás átalakítása és a katonai életpályamodell bevezetése ügyében egyaránt.

Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfõn elmondta: a kormány 2010 óta elkötelezett abban, hogy a közszolgálatban dolgozók számára életpályamodellt, béremelést vezessen be. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók után a tûzoltóknál, rendõröknél és a katonáknál, s a tervek szerint 2016-tól a köztisztviselõknél is bevezetik az illetményfejlesztéssel egybekötött életpályamodellt.

A katonai életpályamodellrõl a miniszter elmondta: jövõ július elsejétõl a Magyar Honvédség teljes állományát érintõen átlagosan 30 százalékos illetményfejlesztést vezetnek be, majd 2019. január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik a katonák illetményét. Mindemellett a pótlékok rendszere is jelentõsen átalakul, s bevezetés elõtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!