2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A lehûlés még tovább folytatódottForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-29 10:26:35
A hõigényes kultúrák számára ezzel véget is ért az idei tenyészidõszak.

Sok felhõ, ismétlõdõ, jelentõs csapadék és további lehûlés jellemezte Kelet-Magyarország idõjárását október negyedik hetében.
Több hullámban

A hónap derekán kezdõdött lehûlési folyamat tovább folytatódott az elmúlt hét során. Az Atlanti-óceán felõl kontinensünk belseje felé nyomuló ciklon áramlási rendszerében térségünkbe több hullámban érkezett a nedves és a korábbiaknál hûvösebb levegõ. Az ország más területein heves szélviharokkal kísért lehûlés errefelé jóval csendesebben zajlott, de szélerõsödés, heves záporesõk elõfordultak, itt-ott mennydörgéssel, villámlással kísérve is.

A hét során általában 25-35 mm csapadék áztatta Hajú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye talajait, 20 mm alatti összegek csak helyenként alakultak ki. Voltak azonban 40 mm feletti mennyiséget regisztráló állomások is, ám a csapadék örvendetes módon nem egyszerre hullott le, így a beszivárgásra több idõ állt rendelkezésre. A talaj nedvességkészletének gyarapodása szempontjából kedvezõ volt a kiadós csapadék: habár továbbra is térségünkben a legnagyobb a mélyebb rétegek vízhiánya, az 1m mélységû szelvényben ez mostanra már sehol sem éri el a 100 mm-t. A talajmûvelési feladatok és a betakarítás elvégzése szempontjából ugyanakkor– átmenetileg – többfelé az optimális értéket meghaladó a talajnedvesség értéke a felsõ 30 cm-en.
Gyengébb felmelegedés

A hõmérséklet jelentõsen csökkent a hét során, a beáramló hûvös levegõ és a sok felhõ, a csapadék már az átlagosnál is gyengébb nappali felmelegedést tett csak lehetõvé. A hét elsõ napján még 20-22°C-os napi maximum után többnyire csak 10-15 fokig kúszott a hõmérõ higanyszála a legmelegebb órákban is. Huszonnegyedikén a szeles, borús idõben már a 10 fokot sem érte el a napi csúcs, miközben a minimumok is fagypont közelébe süllyedtek a hét eleji 5-10°C-ról.

A hosszú hétvége utolsó napjaira megérkeztek az elsõ fagyok, 25-én még csak helyenként, 26-án virradóra már sokfelé fagyott – elsõsorban Szabolcs-Szatmár-Beregben. Hajdú-Bihar megyében még ekkor sem volt általános a kiterjedtebb fagy, de lokálisan, illetve a talaj mentén itt is feljegyezhettük az elsõ 0°C alatti értékeket. A hõigényes kultúrák számára ezzel véget ért az idei tenyészidõszak, ezt a napi középértékek jelentõs, a 14-15 fokos tartományból mindössze 4-6 °C köré történõ csökkenése is jelezte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!