2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az élelmiszer-gazdaság megtisztulását szolgálják az ellenõrzésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-30 08:05:06
A rossz, silány minõségû élelmiszerek kiszûrése védi a fogyasztók érdekeit, segíti a fekete- és a szürkegazdaság visszaszorítását, az élelmiszer-gazdaság megtisztulását - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elmúlt hónapokban tartott ellenõrzéseinek eredményeit ismertetõ sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Nébih ellenõrzések elsõsorban a csalás, a hamisítás, az élelmiszer-gazdasági szektorban elõforduló visszaélések felderítésére fókuszálnak azért, hogy kiváló minõségû, biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön a családok asztalára. A tavaly elfogadott élelmiszerbiztonsági stratégiának megfelelõen több esetben a Nébih a társhatóságokkal, így elsõsorban a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttmûködve végezte az ellenõrzést.

A részletekrõl szólva Zsigó Róbert elmondta, hogy a tejágazatban, az elsõ fázisban a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI) 21 nagykereskedelmi vállalkozást ellenõrzött, 43 ezer liter UHT-tejet ideiglenes korlátozatás alá vont, az általános higiénia vizsgálatoknál több mint 3 tonna egyéb élelmiszert foglaltak le, és semmisítettek meg, a kiszabott bírság meghaladta a 3 millió forintot.

A második fázisban 8 megyében több mint 60 kereskedelmi egységet ellenõriztek a hatóság szakemberei, 100 tejtételbõl vettek mintát, a nem megfelelõ nyomonkövethetõség miatt 73 ezer liter UHT-tej ideiglenes forgalmi korlátozását rendelték el - emelte ki az államtitkár.

A harmadik fázisban sajtgyártókat, tejüzemeket ellenõriztek, 7 üzemben összesen 178 tonna tejet és tejterméket foglaltak le, egy esetben az illegális tej palackozása miatt megtiltották az egység mûködését, egy fõvárosi sajtüzemben pedig 169 tonna alapanyagot, félkészterméket és készterméket foglaltak le lejárt minõség-megõrzési idõ, rovarszennyezettség miatt - mondta Zsigó Róbert.

A tojáságazat képviselõinek jelzése alapján elsõsorban a Lengyelországból, Szlovákiából és Spanyolországból érkezõ, S jelzésû tojásokat ellenõriztek 5 megyében. A nyolc tojáscsomagolóban elvégzett ellenõrzés során mintegy egymillió tojás forgalmi korlátozását, megsemmisítését rendelték el többnyire a nyomonkövethetõség hiánya miatt. Ezen belül kirívó eset volt, hogy 300 ezer tojásban légylárva szennyezést találtak és emiatt 3 millió forint bírságot is kiszabtak - ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert szólt arról, hogy az idei évben a zöldségek és gyümölcsök piacán 215 forgalmazónál 508 tételt ellenõriztek, ennek során októberben 65 kifogásolt tételnél a kiszabott bíráság együttes összege elérte a 2,5 millió forintot. Az 508 tételbõl 354 volt déligyümölcs, ebbõl 17 tételt kifogásoltak a szakemberek, 13 esetnél jelölés és minõségi probléma, 4 esetnél a nyomonkövethetõség miatt. Az útközben végzett úgynevezett mélységi ellenõrzések eredményeképpen lengyel és szlovák szállítóktól származó 22,6 tonna burgonyát Gyõr-Moson-Sopront megyében, 10,5 tonna zöldséget Nógrád megyében semmisítettek meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jó minõségû élelmiszerek fogyasztása hozzájárul a lakosság egészségének megõrzéséhez, a magyar élelmiszerek elõállítása, vásárlása munkahelyet teremt, segít a mezõgazdaság, a vidék Magyarországának fejlõdésében.

Fodor Attila, a sajtótájékoztatónak helyet adó CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy közös érdek a megbízható minõségû élelmiszerek, áruk forgalmazása, a magyar üzletlánc saját maga is végeztet vizsgálatokat a forgalmazott termékeik körében.

Kérdésre válaszolva Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága vezetõje elmondta: a megalakulásuk óta eltelt két év alatt 530 millió forint értékben szabtak ki bírságot, 8,5 milliárd forint értékben áfa- és adóelkerülést akadályoztak meg, az ellenõrzéseik során 85-87 százalékos a felderítési arány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!