2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Állami kórházban nem lehet majd magán-egészségügyi ellátást nyújtaniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-30 09:18:52
A jövõben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani - jelentette be az egészségügyért felelõs államtitkár egy budapesti konferencián.

Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövõben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni. A magánszolgáltatók által nyújtott ellátásnak továbbra is helye van az egészségügyi rendszerben, aki ilyet szeretne igénybe venni, az megteheti a jövõben is. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban készül egy olyan beruházásösztönzõ csomag, amely a magánvállalkozásoknak nyújt kedvezményeket. Az alapelv azonban változatlan - hangsúlyozta -, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.

A Napi Gazdaság címû napilap által rendezett szakmai konferencián az államtitkár beszélt arról is, hogy az állam továbbra is szeretné fenntartani az ellátórendszert, az ehhez szükséges források már megjelennek a jövõ évi költségvetésben. "Egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható a rendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szûkítésével" - fogalmazott, hozzátéve, a kormány azt szeretné, hogy a jelenleg meglévõ kapacitások a legoptimálisabban hasznosuljanak. Megfelelõ szervezéssel és betegirányítással a meglévõ állami kézben lévõ egészségügy stabilan mûködtethetõ és 2015. második felétõl elindulhat az egészségügyi életpályamodellt - mondta.

Zombor Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, ehhez az kell, hogy megtörténjen a kórházak konszolidációja, az ehhez szükséges forrásokról is megállapodás született a kormányülésen. A humánerõforrás helyzetére térve az egészségügyért felelõs államtitkár elmondta, a kormány úgy döntött, hogy minden Magyarországon végzett orvostanhallgató részére biztosítja azt az ösztöndíjrendszert, amely a rezidensképzésben már megjelent. Célként jelölte meg azt is, hogy a végzett rezidensek számára egy szakorvosi minimálbért határozzanak meg.

Az államtitkár megerõsítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletû lesz, az alapellátást megerõsítik, fontos feladat azon megelõzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak.

Ez azért fontos - mondta -, mert a magyar lakosság egészségi állapota a megbetegedési és halálozási mutatókban még mindig jóval az uniós átlag alatt van annak ellenére, hogy az ország gazdasági és társadalmi helyzete ezt nem indokolná - mondta Zombor Gábor, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos olyan kormányzati intézkedés történt, amely várhatóan kedvezõen befolyásolja ezeket a rossz mutatókat. Ilyen volt a nemdohányzók védelmében hozott törvény, a népegészségügyi termékadó, a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban vagy a közétkeztetés reformja.

A háziorvosi ellátás átalakításával kapcsolatban megemlítette, különbözõ finanszírozási technikákkal kívánják érdekeltté tenni a háziorvosokat, a házi gyermekorvosokat, hogy ösztönözzék õket a népegészségügyi feladatok ellátására.

A finanszírozással kapcsolatban azt mondta, a háziorvosoknak járó úgynevezett kártyapénz csak az orvosi feladatok ellátásra legyen fordítható a jövõben, továbbá lehetõség lesz arra is, hogy a más szakvizsgával is rendelkezõ háziorvosok a választott szakterületükön is dolgozhassanak, amihez többlet anyagi ellenszolgáltatást biztosítanak majd.

A népegészségügyi tevékenység megerõsítését szolgálja az az intézkedés is - emelte ki Zombor Gábor -, hogy a kórházakban úgynevezett szûrõpontokat alakítanak ki, hogy a lakosság minél szélesebb köre részt tudjon venni a különbözõ preventív vizsgálatokon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!