2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kijátszható az elektronikus áruellenõrzés?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-30 10:07:50
Több könnyen kijátszható rendelkezést is tartalmaz az áfacsalások kiszûrésére tervezett elektronikus közúti áruforgalom-ellenõrzõ rendszer (ekaer), ezért egyelõre kérdéses, mennyire lesz alkalmas feladatának betöltésére - írta a Napi Gazdaság a lap által megkérdezett elemzõre hivatkozva.

A lap felidézte: az adótörvény tervezetében szereplõ új rendszert eredendõen azért hozná létre a kormány, hogy az országban ne indulhasson útnak olyan áruszállítmány, amelyrõl nincs tudomása az adóhivatalnak, de - mint írták - a tervezetben szereplõ formájában számos ponton lehetõséget ad a visszaélésekre.

Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezetõ elemzõje a Napi Gazdaságnak azt mondta: jelen formájában nem alkalmas az áfacsalások kiszûrésére a rendszer. A lap azt írta: elég csak azt figyelembe venni, hogy az áruforgalomhoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által biztosított ekaer-szám 15 napig érvényes - ez idõ alatt azonban meglehetõsen sok kamion útnak indulhat akár ugyanazzal a számmal is.

Az áruutaztatós áfacsalásoknál pedig eddig sem a GPS-es fedélzeti egységekkel felszerelt útdíjköteles teherautókat vették igénybe az erre szakosodott vállalkozások - írták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!