2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
OH: befejezõdtek az õszi írásbeli érettségikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-30 10:44:52
Befejezõdtek az õszi írásbeli érettségik, hamarosan megkezdõdnek az emelt szintû szóbeli vizsgák – tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a tanév rendjében meghatározott tíz nap alatt 122 helyszínen mintegy nyolcezer érettségizõ több mint tízezer vizsgát tett. A jelentkezõk ebben a vizsgaidõszakban hatféle, azaz “rendes”, szintemelõ, kiegészítõ, ismétlõ, pótló és javító érettségi közül választhatnak. Az õszi vizsgaidõszakban legtöbb a javító érettségi (3500 vizsga, 35 százalék).

Jelentõs, több mint 2800 a “rendes” érettségi vizsgák száma, ez 28 százalékot jelent. Több mint 1700 szintemelõ vizsgát tesznek a diákok, ez 18 százalék, az ismétlõ érettségi vizsgák aránya 14 százalék, a kiegészítõ érettségiké négy, a pótló vizsgáké pedig egy százalék.

Az OH munkatársai a vizsgázóknak 30 646 feladatlapot és CD-t csomagoltak be 3232 biztonsági fóliatasakba és juttattak el 163 dobozban a helyszínekre. Hozzátették: a csomagolás és kiszállítás a többlépcsõs ellenõrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetõen hibamentes volt.

Közölték: az írásbeli vizsgák feladatlapjai és a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az elõzetes ütemezésnek megfelelõen kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu), így minden érdeklõdõ pontosan tájékozódhat a feladatokról és a megoldásaikról. Október 28-án 14 órától mind a 217 vizsgaanyag megtekinthetõ a hivatal honlapján.

Kitértek arra is, hogy az érettségizõk a vizsgát szervezõ iskolában tekinthetik meg kijavított vizsgadolgozataikat, és – ha úgy gondolják, hogy az elbírálás nem az útmutató szerint történt – észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintû dolgozatokat országosan egységes idõpontban, november 3-án tekinthetik meg a diákok. A középszintû dolgozatoknál az idõpont a vizsgát szervezõ iskola döntésétõl függ.

Azok, akik közvetlenül a vizsgaszervezõ kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek az érettségire, a vizsgabehívójukról vagy az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés idõpontja számukra – a vizsga szintjétõl függetlenül – szintén november 3.

Hozzátették: az érettségik az emelt szintû szóbeli vizsgákkal folytatódnak november 6. és 10. között – ez több mint 2700 szóbeli vizsgát jelent, 36 vizsgahelyszínen, 317 tantárgyi bizottság elõtt.

Az érettségizõk emelt szinten 34 vizsgatárgyat választottak, mindegyikbõl van szóbeli is. Az emelt szintû vizsgákat a húsz megyei és fõvárosi kormányhivatal (kh) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a kh-k közremûködésével juttatja el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervezõ kh bízza meg – írta a hivatal.

Kifejtették: a vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelõ lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a minõsítésre. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervezõ kh megküld az illetékes vizsgabizottságnak.

A középszintû szóbeli vizsgákat november 17-étõl 22-éig tartják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!