2020. február 26. Szerda, Géza.
 
Nagycsaládosok: Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen támogatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-31 17:27:27
Gyed extra, családi pótlék, adókedvezmény egy-, illetve kétgyermekeseknek, fiatal házasoknak nyújtandó adókedvezmény - a kormány a többi közt ezekkel az eszközökkel próbálja ösztönözni a gyermekvállalást. A nagycsaládosok szerint 25 éve nem volt ilyen családpolitika, mint a mostani.

A tervek szerint a családi adókedvezmény rendszere tovább szélesedik. A kétgyerekeseknek járó kedvezmény mértéke 2016-tól négy év alatt fokozatosan emelkedik, négy év alatt megduplázódik. Két eltartott esetében az összevont adóalapot érintõ havi kedvezmény eltartottanként 62 ezer 500 forintról 125 ezer forintra nõ. Egy gyermek esetén a kedvezmény mértéke 62 ezer 500 forint, míg három gyermek esetében gyermekenként továbbra is 206 ezer 250 forint érvényesíthetõ. Vagyis a fizetésnek százalékosan nagyobb része maradhat a keresõnél – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az m1 Az Este címû mûsorában elmondta: azokat a kedvezményeket, melyeket elindítunk, elsõsorban a munkát, a foglalkoztatást és a családokat fogják támogatni. Igyekszünk azzal segíteni, hogy a részmunkaidõben foglalkoztatott kismamáknak, vagy gyermeket nevelõ anyukáknak a járulékkedvezménye jelentõsen nõni fog, és százezer forintig lesz immár érvényes - vázolta.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint az elmúlt években az adókedvezmény a családoknál annyiban nyújtott segítséget, hogy a szükséges kiadások mellett másra is tudtak költeni. Mint mondta, érkezett hozzájuk olyan visszajelzés, miszerint ennek köszönhetõen egy család meg tudott takarítani vagy felújításba kezdett, vagy tíz év után végre el tudott menni nyaralni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év elsõ nyolc hónapjában csaknem 60 ezer gyermek született, 2,9 százalékkal több, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A nagycsaládosok szerint ez a családtámogatási rendszernek is köszönhetõ.

Székely Hajnalka megemlítette, hogy a rezsicsökkentés is enyhített a családok terhein: immár 20-25 százalékkal kevesebbet kell fizetni a közmûszolgáltatóknak. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakítása nyomán immár jórészt az állam finanszírozza – az adókedvezménnyel és a családi pótlékkal – a továbblépést „két gyermekrõl a harmadikra.

A kormány családtámogatási rendszerének másik lényeges eleme a gyed extra, melyet januártól lehet igénybe venni. Ha tehátegy édesanya egy gyermek egyéves kora után munkát vállal, nem veszíti el a gyedet. Ha pedig a gyed folyósítása alatt gyermeke születik, mindkét gyermeke után megkapja a juttatásokat.

A kormány januártól adókedvezménnyel ösztönzi a fiatal párok házasságkötését is – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelõs helyettes államtitkár. Azokat a párokat, akik közül legalább az egyik az elsõ házasságát köti, adókedvezménnyel támogatják, ez havonta 5 ezer forint lehet az elsõ gyermek megszületéséig.

A NOE szerint az elmúlt 25 évben nem volt ilyen a családok támogatása, mint most. Székely Hajnalka ezért is tartja fontosnak, hogy nemcsak a nagycsaládosok, hanem az egy- és kétgyermekesek is kedvezményesen adózhatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!