2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hogyan tegyünk félre a gyerekünknek?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-01 17:46:16
Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Amint egy gyerek megszületik, a szülõk elsõdleges céljává az válik, hogy gondoskodjanak róla, nélkülözés nélkül felneveljék és taníttassák, megfelelõ orvosi ellátásban részesülhessen, és még sportra, szórakozásra is jusson a keretbõl. Bár úgysem lehet minden költséget elõre megtervezni, tudatos pénzügyi felkészüléssel könnyebben kiszámíthatóvá válhat a család jövõje. Arról már nem is beszélve, hogy megtakarításainkkal felkészülhetünk egy nem várt balesetre is. Hogy akkor se kerüljön bajba a gyerek, ha velünk történik valami.

Egyes becslések szerint mire felnõ egy gyermek, körülbelül egy lakás árát kell rákölteni. Attól függõen, hogy milyen szinten engedhetjük meg a támogatását, milyen luxusban élünk, úgy változik az a lakás is. Egy kis garzontól kezdve egy menõ belvárosi lakás ára is elfogyna így. Ha konkrétabb számokban gondolkozunk, egyes becslések

15, míg a bõkezûbbek 25-30 millió forintra is becsülik azt az összeget, amit a gyerekünkre költhetünk.
Fõleg az átalakuló tendenciát tekintve: ma már nem az egyetemi tandíj, vagy egy önálló lakás vásárlásának támogatása az utolsó, amivel számolni kell. Sok esetben a szülõk még felnõtt gyerekeiket is támogatják anyagilag. Ezt a helyzetet csak tovább nehezíti, ha az idõs nagyszülõkrõl való gondoskodás terhe is az õ vállukat nyomja.

Becslések szerint a szülésre általában

150 ezer és 1 millió forintot szánnak a szülõk, ebben benne vannak a kórházi ellátás és vizsgálatok mellett az alap babaholmik, babakocsi, stb. Az induló nagy kiadás után az általános vélekedés szerint a gyerek hétköznapi szükségleteinek kielégítésére 30-70 ezer forintot kell számolni havonta, ebben benne van az étkezés, a ruházat, sportfelszerelés, taneszközök. Az összeg általában növekedik, amint a gyerekek idõsebbé válnak, nõnek az igényeik, és már nem csupán az alapszükségletek kielégítése a cél. Ekkor már számos olyan drága holmit kell megvásárolni nekik, amik csak kényelmüket, szórakozásukat szolgálják. Így ez az összeg akár havi 100 ezerre is felmehet, ha albérleti díjat és rezsit fizet csemetéinek valaki például az egyetemi évek alatt.

Ezeken felül extra, az átlagos számításba nem tartozó költségek a nyaraltatások, táboroztatások, egy-egy különleges hobbi finanszírozása, vagy a külföldi nyelvtanulás díja. De példának hozhatjuk a gyermek esküvõi költségeit is, ami lassan ugyancsak milliós tétel. Különbözõ közvéleménykutatások rávilágítottak arra, hogy a szülõk számára az egyetemi tanulmányok finanszírozása és az otthonteremtés a legfontosabb. Ezek már egyenként önmagukban 2-5 millió forintos költségek (feltéve ha csak "beszállni" szeretnének a leendõ lakásba, és nem venni egyet teljes egészében a gyereknek).

Sok a kiadás, de hogyan tegyünk félre gyerekünknek?

A költségek mennyiségét nézve nem árt elõre tervezni, és már a gyerek születésekor elkezdeni a takarékoskodást. Ennek számos formája létezhet, akár például a start számla, vagy az életbiztosítás különbözõ formái. Természetesen sokan az alapvetõ megtakarítási formákban gondolkoznak: a nagyszülõk takarékbetétkönyvet nyitnak az unokáknak, a szülõk bankszámlán gyûjtenek (gyorsan tegyük hozzá: mindkét forma meglehetõsen alacsony kamattal kecsegtet).

A hosszabb távra tervezõ családok közül sokan a biztonságra törekednek: állampapírokba, esetleg részvényekbe fektetnek. Az sem ritka, hogy valaki fizikai aranyat vásárol (rosszabb esetben elássa a kertben, jobb esetben banki trezorban tartja azt). És persze arról se felejtkezzünk el, hogy akár ingatlant is vásárolhatunk, amit a gyermek nagykorúvá válásáig kiadunk, így termelve egy kisebb-nagyobb összeget a felnõttkori induláshoz.

Vannak persze konkrétabb pénzügyi termékek is a generációkon átívelõ öngondoskodáshoz:

Kockázati életbiztosítás

Ez a biztosítási forma csak haláleset, baleset esetén fizet, ellenkezõ esetben a befizetett összeg elvész. Így ha velünk történne valami, gyerekünk több millió forinthoz is juthat. Az, hogy a biztosító mennyit és milyen baj esetén fizet, attól függ, mekkora a havi befizetésünk. Van olyan ajánlat is, ahol mi magunk választhatjuk ki, melyek legyen azok az események, amik esetén fizet a biztosító.

Egy adott idõtartamra szóló megtakarítási életbiztosítás

Ez fix lejáratú biztosítás, ami az adott idõtartam lejártával biztos, hogy fizet. Ha velünk történik valami, és amiatt nem tudjuk tovább fizetni a havidíjat, a gyerek akkor is megkapja a számára megtakarított összeget. Elõre megtervezhetjük, mikor fizessen a biztosító, ettõl is függ a kifizetés mértéke.

A két forma akár kombinálható is egymással, így amellett, hogy baleset esetén magas összegû kifizetést kap a család, alkalmankénti befizetésekkel tovább növelhetjük a befektetésünket. Emellett létezik olyan csomag, ahol havi fix ráfizetéssel gondoskodhatunk arról, hogy akkor is megkapjuk a pénzt, ha nem történik váratlan esemény.

Start-számla

Minden magyar gyermek születésekor az állam elhelyez 42 500 forint életkezdési támogatást egy Start-letéti számlán. Az itt elhelyezett összeg az infláció mértékével növekszik, egészen addig, amíg a szülõk Start-értékpapírszámlát nyitnak. A számla nyitását követõen Babakötvénybe kerül a támogatás összege és a család által befizetett többi pénz, ami tovább kamatozik a gyerek 18 éves koráig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!