2022. augusztus 17. Szerda, Jácint.
 
Folytatódnak az EU-ukrán-orosz gázártárgyalásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-02 18:02:10
Az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások csütörtök este folytatódnak Brüsszelben, miután a szerda délután megkezdett és csütörtök hajnalig folytatott egyeztetéseken sem született végleges megállapodás a felek között arról, miként tud Ukrajna írásos garanciát vállalni a fizetésre.

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter már a múlt hét csütörtökön elvi megállapodásra jutott abban, hogy a Gazprom orosz energiavállalat a most következõ téli hónapokra - konkrétan jövõ március végéig - ezer köbméterenként 385 dolláros fix árat garantál Ukrajna számára, az ukrán Naftohaz pedig az év végéig, két részletben, 3,1 milliárd dollár fizetési hátralékot rendez. Oroszország szerint Ukrajna 5,3 milliárd dolláros tartozást halmozott fel vele szemben, mert nem fizetett a korábbi gázszállításokért.

Nem világos azonban, hogy honnan származik majd a kifizetendõ 3,1 milliárd dollár, hiszen Ukrajna saját erõbõl ezt nem tudja kifizetni. Ezen túlmenõen az is a megállapodás része, hogy a Gazprom csak az elõre megrendelt és kifizetett földgázt szállítja majd Ukrajnának. Hogy az ukránok mibõl fognak tudni elõre fizetni, szintén tisztázatlan.

Oettinger, Prodan és Novak most ismét összeült Brüsszelben, hogy véglegesítsék a megállapodás részleteit, de a jelek szerint ismét bebizonyosodott, hogy az ördög a részletekben lakik. Csütörtök reggel mindenesetre a küldöttségek környezetébõl olyan vélekedések hallatszottak, hogy az esti tárgyalásokon nagy valószínûséggel teljes körûen megegyeznek.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke közben azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy csak azután tudnak megegyezni, ha Ukrajna és az Európai Unió már elrendezte, hogy Brüsszel milyen pénzügyi garanciákat tud nyújtani Kijevnek. Hozzátette: az orosz fél olyan jelzést kapott, Ukrajna négy milliárd köbméter gázra tartana igényt a most kezdõdõ téli idõszakban.

Ha van pénz, van gáz is - mondta az orosz miniszter, aki most az EU és Ukrajna közötti kétoldalú egyeztetésektõl várja, hogy estére valamilyen kölcsönösen elfogadható megoldással, megfelelõ uniós garanciát is tartalmazó konstrukcióval álljanak elõ a háromoldalú megbeszélésre.

Ukrajna az Európába irányuló orosz gázszállítás legfontosabb tranzitországa. Az ukránok által ki nem fizetett számlák miatt Moszkva 2009 elején átmenetileg leállította az Ukrajna felé történõ gáztovábbítást, azt állítva, hogy az ukránok megcsapolják a gázvezetéket, és maguknak vesznek le az Európának szánt gázból. Az orosz csapelzárás következtében több európai országban is hiány keletkezett az energiahordozóból a hideg tél kellõs közepén.

A mostani orosz-ukrán gázárviszály idén áprilisban, a kelet-ukrajnai összecsapásokkal párhuzamosan bontakozott ki. Az oroszok drasztikus mértékû áremelést jelentettek be az Ukrajnának történõ szállítás tekintetében, amit Kijev gazdasági agressziónak bélyegzett, leszögezve, hogy a megnövelt árat nem hajlandó fizetni. Moszkva arról biztosította az európai vásárlókat, hogy velük szemben teljesíteni fogja szerzõdéses szállítási kötelezettségeit, de követelte, hogy oldják meg az ukrán tartozás ügyét.

Júniusban az oroszok a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt felfüggesztették a gázszállítást Ukrajna számára. Kijev viszont augusztusban azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy leállíthatja az Európába irányuló gáz- és olajtranzitot.

Szeptemberben körvonalazódott, e hónapban pedig elvben megszületett az átmeneti kompromisszumos megállapodás a téli hónapokra, de a fizetési garanciákat is tartalmazó, tartós és átfogó egyezség még várat magára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!