2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
MVM: az év végére kijelölik a Déli Áramlat végleges útvonalátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-02 18:44:34
A Déli Áramlat gázvezeték végleges útvonalának kiválasztása az év végére várható, a tervek szerint a magyarországi szakaszt 2017-re átadnák - közölte az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. szerdán az MTI megkeresésére.

A társaság írásos tájékoztatása szerint lehetõség van arra, hogy a vezeték új nyomvonala részben a korábban tervezett, de végül elvetett Nabucco csõvezeték útvonala mentén haladjon. Ezért a vállalat elsõdlegesen azt vizsgálja, hogy lehetséges-e a meglévõ tervek és adatok felhasználása, ami megkönnyítené és felgyorsíthatná a tervezési és engedélyezési munkákat.

A Déli Áramlat építésének elõkészítése a tervek szerint halad - hangsúlyozta az MVM, hozzátéve, hogy az idõzítésben nem jelent különbséget a nyomvonal változása.

Az új magyarországi nyomvonal 360-380 kilométer hosszú lehet, a vezeték Röszkénél lépne be Magyarországra, majd a városföldi gázcsomópont érintése után Rajkánál hagyná el az országot az osztrák Baumgarten felé. A Déli Áramlat elõzetes mûszaki tanulmánya az év végére készül el, ekkor születik majd egy elõzetes költségbecslés arról, hogy az Ausztria felé vezetõ, a szlovén nyomvonalnál másfélszer hosszabb útvonal milyen többletköltséget jelent.

A kormány célja, hogy az ellátásbiztonságot minden lehetséges eszközzel növelje, a több vezeték kiegyensúlyozott földgázportfóliót jelent Magyarország számára. A Déli Áramlaton körülbelül évi 38 milliárd köbméter földgáz érkezne az európai piacra, az országon áthaladó tranzit mellett Magyarországra mintegy 4-6 milliárd köbmétert szállíthat évente a vezeték üzemeltetõje - közölte az MVM.

A tásaság válaszában felidézte: ez év januárjában az Európai Bizottság a gázvezeték megépítésében érintett uniós tagállamok egyetértésével az orosz féllel közösen munkacsoportot alakított, hogy 2014 végéig létrehozza a Déli Áramlat projekt egységes, az uniós jognak megfelelõ mûködési és jogi keretrendszerét, egyidejûleg lehetõvé tegye a bilaterális kormányközi megállapodások fenntartását az egységesen kialakított módosításokkal. A munkacsoportot létrehozó dokumentumban a tagállamok jóváhagyták, hogy a Bizottság tárgyal az orosz féllel.

Az MVM a maga részérõl minden döntést meghozott annak érdekében, hogy a beruházás terv szerint elkészülhessen - hangsúlyozta válaszában a társaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!