2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megújuló energiaipari szolgáltató központok uniós támogatássalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-02 19:06:58
Megújuló energiaipari szolgáltató központot hoztak létre összesen 1,7 millió eurós költséggel Tégláson, illetve a romániai Fugyivásárhelyen - jelentették be a települések polgármesterei a szerdai téglási projektzáró rendezvényen.

Czibere Béla és Pop Ioan tájékoztatása szerint a két településen megvalósult beruházást - a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program (HURO) keretében - 1,56 millió euróval támogatta az Európai Unió.

A projekt keretében a téglási HAJDU Ipari Parkban kialakított, megújuló energiát hasznosító épületben egyebek mellett vízmelegítõk, szolár tárolók, hõszivattyús vízmelegítõk, hõszivattyús kazánok, napkollektoros és napelemes rendszerek mûködésébe tekinthetek be az érdeklõdõk.

Kovács Zoltán, a HAJDU Infrastruktúra Zrt. ügyvezetõ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az egységnyi GDP-re esõ energiafelhasználás Magyarországon több mint kétszerese a németországinak vagy a franciaországinak, ami versenyhátrányt okoz, és a lakosságnak is jelentõs terhelés. A szakember figyelemre méltónak nevezte, hogy a teljes lakossági energiafelhasználás 65 százalékát a fûtés "viszi el", vagyis ezen a területen óriási jelentõsége van a megújuló energiák hasznosításának.

A romániai Fugyivásárhelyen megépült innovációs központ különlegessége, hogy teljes energiaszükségletét nap- és szélenergiát is hasznosító technológia biztosítja - ismertette a projektzárón Pete Botond projektfelelõs. A 916 négyzetméteres épületben egyebek mellett kiállítótermet, konferenciatermeket, irodákat, körülötte pedig 2,5 hektáros pihenõparkot alakítottak ki - fûzte hozzá.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyûlés elnöke a projektzárón arról számolt be, hogy a megyei önkormányzat koordinálásával 21, termálvízzel rendelkezõ hajdú-bihari település közvetlenül pályázik Brüsszelnél összesen 50 millió euró - több mint 15 milliárd forint - forrásra, a termálvíz gyógyvízként történõ felhasználásakor felszabaduló hõmennyiség újrahasznosítása érdekében. A politikus emlékeztetett arra: az Európai Unió célkitûzése szerint 2020-ra 20 százalékra kell emelni a megújuló energia részesedését a tagországokban, ebbõl Magyarország 14,65 százalékot vállalt.

A hazai vállalkozásoknak is fel kell készülniük megfelelõ termékek, technológiák kialakításával, hogy ne külföldrõl kelljen beszerezni a cél eléréséhez szükséges berendezéseket - tette hozzá Pajna Zoltán, aki szerint a komplex energetikai rendszereket kínáló HAJDU cégcsoport lehet a Tiszántúl megújuló energia központja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!