2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Immunerõsítõ kínai gyógymód Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-03 10:54:33
Az õszi nyirkos, hideg idõjárás kedvez a megfázásnak. Tegyünk ellene!

Gyengéd és mellékhatásmentes módszerei vannak az immunrendszerünk megerõsítésének. A kínai medicinát több ezer éves orvosi tapasztalatok és napjaink tudományos kutatásai fejlesztették felbecsülhetetlen értékû tudásanyaggá. Népszerûségét annak köszönheti, hogy teljesen emberbarát, holisztikus gyógyítási rendszer. Olyan Kínából eredõ hagyományos orvosi eljárásokat jelent, melyet a nyugati világban kiegészítõ orvosi rendszernek tartanak nyilván, míg Ázsiában az elsõdleges orvosi ellátás része. Elméleti rendszere a természet, a kozmosz és az emberi test aprólékos megfigyelésén alapul. Olyan õsi módszereket alkalmaz, mint az akupunktúra, aku­presszúra, gyógymasszázs, meridiánmasszázs, gyógynövény-, és étrend terápia, moxibució, köpölyözés, kínai légzésterápia (Qi gong), kínai mozgásterápia (Qi Kung). A hagyományos kínai orvoslás semmilyen káros anyagot nem használ, mellékhatásoktól mentes, szelíd gyógymód.

Tûtõl a gyógynövényig

A betegségek kezelésében elsõsorban a test és szellem energetikai egyensúlyának mechanikai ingerlésen alapuló technikákat alkalmaz (akupunktúra, akupresszúra), vagy gyógynövényes terápiákkal törekszik a megbomlott egyensúly helyreállítására.

A diagnózis többrétû: a beteg leleteinek figyelembevétele mellett a megtekintés, a pulzusvizsgálat, a nyelvdiagnosztika és egyéb megfigyelések, valamint a tünetek kivizsgálásával és értelmezésével történik. A szakképzett és tapasztalt orvos számára a betegség külsõ jegyei óriási jelentõséggel bírnak. A foltok megjelenése a bõrön, a szem elszínezõdése, alaki torzulások, a beteg viselkedése fontos információkat közölnek, amit az orvos kikérdezéssel és vizsgálatokkal pontosít.

Mi micsoda?

A hagyományos kínai orvostudomány segítségével sokféle, a nyugati orvostudomány által jelenleg még nem gyógyítható betegséget lehet sikeresen kezelni. Európában az akupunktúra a legismertebb és a legtöbbször alkalmazott területe. Átfogó diagnosztikus és terápiás eljárást takar, amelynek lényege az, hogy a bõrfelület meghatározott pontjain alkalmazott tûszúrással betegségeket lehet gyógyítani. Az akupresszúra a meridiánok, azaz az energetikai pályák mentén található akupunktúrás pontok nyomással, masszírozással való kezelését jelenti. Ide tartozik még ugyanezen pontok elektromos-, vagy lézeres készülékkel való stimulálása is.

A moxibució több ezer éves õsi kínai gyógymód, olyan hõterápia, amivel a test akupunktúrás pontjait stimulálják. A moxázásnak nevezett eljárás során egy – Kínában igen közkedvelt – gyógynövényt, a fekete ürmöt használják. A moxarúd és moxakúp égetésével keletkezett hõ segít szabályozni az emberi test élettani mûködését.

A köpölyözés õsi kínai terápiás módszer, melynek során vákuumos poharat/köpölyt helyeznek a bõrre, ami magába szívja a bõrt és a hozzá tartozó képleteket, így a felszíni izomzat lokális részeit is. A szívóhatást azzal idézik elõ, hogy melegítik a köpölyt.

A felsorolt eljárások fájdalomcsillapító és immunrendszer erõsítõ hatással bírnak, melyeket megelõzésre is ajánlott bevetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!