2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem helyesli a Költségvetési Tanács az internetadótForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-03 13:07:21
Bonyolítja az adórendszer mûködését, másrészt feszültségeket is hoz a kisadók kiterjesztése, ezért a Költségvetési tanács az internetadó bevezetését sem helyesli. Errõl is beszélt a testület elnöke, Kovács Árpád a Kossuth Rádióban.

Rövidesen kezdõdik a parlamenti vita a költségvetési törvényjavaslatról, amelyet a kormány egy hete elküldött a Költségvetési Tanácsnak (KT) hivatalos véleményezésre. A testület elnöke, Kovács Árpád a 180 percben elmondta, a jövõ évre tervezett hiány 2,4 százalék, vagyis 0,6 százalékkal alacsonyabb az államháztartási törvényben meghatározott 3 százalékos felsõ határnál. Az ambiciózus hiánytervezés oka az európai uniós elõírásban meghatározott küszöbbel is összefügg – tette hozzá.

Kovács Árpád arról is beszélt, hogy a strukturális hiány ügyében még nem kaptak megfelelõ választ arra, hogy az 1,7 százalékos cél miként teljesül majd. Technikailag jó párt területen rendben van a tervezet, jó pár kérdésre pedig a végleges, benyújtásra tervezendõ költségvetésben kell megválaszolni még.

Összességében a hiányról és az államadósságról közölt prognózisból az ambiciózus javulás szándéka tükrözõdik, az, hogy a kormányzat mindazokat a kemény mutatókat, amelyeket az EU, és persze az ország érdeke is megkövetel, messzemenõen betartsa. A javaslat 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 75,4 százalékos államadóssággal számol, ami az idei mutatónál 0,9 százalékkal alacsonyabb. „Azokat a számokat, amiket tõlünk kérnek mint követelményeket, azokat az ország teljesíti” – mondta.

Kovács Árpád szerint az államadósság nominálisan jövõre is növekedni fog, de a gazdasági növekedés mértéke miatt a GDP-arányosan mégis csökkenõ pálya tud kialakulni. Van rá esély, hogy ébvente 1 százalékkal kisebb legyen a tartozás, ami európai uniós kívánság is.

A gazdasági növekedés tervezett mértékérõl Kovács Árpád azt mondta, a kormányzat prognózisa változatlan, viszonylag barátságos, nem tovább romló európai környezetet tételez föl. Hozzátette: a KT szerint, ha a feltételek lényegesen nem romlanak, a bõvülési cél tartható. Hangsúlyozta, a tervezett 2,5 százalék jóval kevesebb, mint a 2014-es, idei költségvetési alappályához figyelembe vett gazdasági növekedési szám. Ennek oka, hogy jobb a bázis, másrészt a beruházások volumene várhatóan nem növelhetõ tovább. Az is látható, hogy a fejlõdés motorja a belsõ fogyasztás, ellentétben a korábbiakkal, amikor az export töltötte be ezt a szerepet.

Vannak olyan területek – így a fogyasztási adókból befolyó összeg, illetve az infláció mértéke –, ahol a KT attól tart, a kormány elszámítja magát. A testület szerint az infláció a kormány által vártnál jóval alacsonyabb is lehet jövõre, így a fogyasztási adók kevesebbet hozhatnak az államnak. Bizonytalanságot látnak az önkormányzati hitelfelvételeknél is. Jelentõs hitelfelvétel van elõirányozva, miközben az önkormányzati rendszer pozíciója teljesen más számokat tükröz. A KT-nak gondja van a beruházási alap összefüggéseivel is, nem ismerik ennek a megalapozottságát, ezért kérték a kormányt, hogy mindezeket pótolja.

A távközlési adó kiterjesztésérõl, az internetadóról Kovács Árpád azt mondta, a költségvetésben megtalálhatók az erre vonatkozó utalások, de nagyon szerény nagyságrendû összegrõl van szó. A KT elvi álláspontja, hogy az adóhatékonyságon jóval többet kell javítani, mint a pillanatnyi helyzet alapján feltételezhetõ. Ebben jó út az online kasszák bevezetése, és az adók megfelelõ beszedése is. Emellett a KT a kisadók – közte az internet adó – kiterjesztését nem helyesli, illetve azt, hogy a közterhek különbözõ szétdarabolását szektorálisan próbálják tovább növelni – fogalmazott. Ezek technikailag is bonyolítják a rendszer mûködését, másrészt mindig feszültségeket is hoznak. Kovács Árpád szerint kiegyensúlyozott adórendszer kell, amihez, mint mondta, megvan az alap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!