2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Sok család nem hallott még errõl: jön az új megtakarításForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-03 13:15:34
Az elmúlt években hatalmas fejlõdésen ment keresztül a biztosítóknál indítható megtakarítások köre. Néhány hónapja olyan új típusú termékek jelentek meg a piacon, amelyek a korábbiakhoz képest kedvezõbb feltételeket nyújtanak a takarékoskodóknak. Kinek érdemes ebbe tennie a pénzét?

Néhány évvel ezelõtt igen kedvelt megtakarítási lehetõséget nyújtottak az úgynevezett unit linked életbiztosítások, amelyek a megtakarításon felül akár baleset vagy betegség esetén is fizettek. Viszont nemrégiben a biztosítók újfajta megtakarítási lehetõséget kezdtek kínálni az ügyfeleiknek.

Mit tudnak az újfajta megtakarítások?

Olyan, Magyarországon eddig ismeretlen termék jelent meg a biztosítási piacon, ami gyakorlatilag egy kockázati életbiztosítás mellé kínál megtakarítási lehetõséget. Az igazi újdonság azonban abban rejlik, hogy csupán a biztosítás részt kell minden hónapban befizetnünk (vagy évben, attól függ, milyen gyakoriságot választunk), az elõtakarékossági rész ugyanis nem rendszeres megtakarítás, hanem eseti jelleggel fizetendõ. Ez azt jelenti, hogy nem kötelezõ minden hónapban vagy évben befizetni, hanem eseti jelleggel tudunk félretenni pénzt. Ez jól jöhet, ha a jövedelmünk ingadozik, vagy az év végi prémiumunkat szeretnénk befektetni.

A korábban elérhetõ unit linked biztosítások esetén vagy rendszeres megtakarítási összeget kellett vállalni, vagy egy nagyobb összeggel kellett elindítani a megtakarítást, amely mellé eseti befizetéseket lehetett tenni. Ezek a lehetõségek természetesen most is elérhetõek, ha valaki ilyenben gondolkozik, azonban az új konstrukcióval egy új lehetõség nyílik meg azok számára, akik rendszeresen nem, de esetenként képesek félretenni. További érdekesség, hogy az alapbiztosítást jellemzõen egy családra szoktak megkötni, ezzel egészségügyi és baleseti szempontból levédve magukat, és emellé adódik a lehetõség a megtakarításra.

Mitõl különleges ez a megtakarítás?

Az önmagában még nem lenne különleges, hogy megtakarítani lehet a biztosítás mellett, viszont az érdekes, hogy választhatunk, eszközalapok között hozunk létre egy portfóliót, vagy egy már eleve kialakított választható portfólióba tesszük a pénzünket. Egyszerre mind a kettõben nem lehet a pénzünk, viszont a váltás lehetõsége fennáll. További elõnye, hogy a megtakarításból csak alapkezelési költséget von le a biztosító, nincs tehát a szerzõdés kezelésével, fenntartásával, és tranzakcióival kapcsolatos díj sem.

Mibe fektetik a pénzünket?

A legtöbb biztosítással egybekötött megtakarításnál eszközalapokból kialakított portfólióba teszik a pénzünket, és ez az opció ennél az új konstrukciónál is elérhetõ. Amiben azonban több termékhez képest is pluszt nyújt, hogy az eszközalapok helyett választhatjuk azt is, hogy elõre kialakított portfólióba helyezzük el a megtakarított pénzünket az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan.

Mire terjed ki a biztosítási védelem?

Az alap életbiztosítás mellé, amely a fõbiztosított esetében kötelezõ, számtalan biztosítási fedezet közül lehet választani. Ezek igen hasznosak lehetnek, ha betegségekre és balesetekre is fel akarunk készülni. Az alap életbiztosításon felül a szülõk számára érdemes lehet megkötni például
Rokkantsági biztosítást
Kritikus betegségek biztosítást (ami a leggyakoribb betegségek ellen véd)
Mûtéti térítést
Gyerekek esetén a két leginkább ajánlott biztosítás a csonttörés, illetve a mûtét esetén térítõ biztosítási védelem.

Így válasszunk megtakarítást!

Alapvetõen négy kérdésre kell megválaszolnunk, hogy megtudjuk, melyik megtakarítás áll hozzánk legközelebb:
Szükségünk van-e kiterjedt biztosítási védelemre
Havonta szeretnénk megtakarítást
Eseti jelleggel szeretnénk pénzt félretenni
Van-e jelenleg nagyobb befektethetõ összegünk

Ezek közül azt a megtakarítások közül azt érdemes választani, amelyik leginkább a saját igényeinknek megfelel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!