2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bevásárlóközpontok szövetsége: súlyos következményekkel járna a vasárnapi zárva tartásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-03 14:06:14
A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását elõíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne – közölte a szervezet az MTI-vel hétfõn.

A vasárnapi zárva tartás bevezetésével azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidõalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik – tudatta a szervezet.

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban – logisztika, üzemeltetés – dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. A közlemény idézi Gyalay-Korpos Gyulát, az MBSZ elnökét, aki elmondta: a kiesõ vasárnappal az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elõ.

Megjegyzik, hogy a vasárnapi nyitva tartás megszûnésével további forgalomcsökkenés várható, és érzékelhetõen csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek.

A vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel pótolhatatlanul kiesne – írták.

Az MBSZ diszkriminatívnak, mûködésképtelennek nevezte azt a félmegoldást, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületû üzleteket nem érintené a korlátozás.

Mint írták, a vasárnapi zárva tartás ellentétes a kormány által meghirdetett munkahely-teremtési programmal is, ráadásul a piacok és egyéb vásárok nyitva tartását nem szabályozza a jelenlegi indítvány, ezzel pedig a feketegazdaság erõsödne meg.

Az MBSZ adatai szerint jelenleg 59 600-an dolgoznak 7 540 olyan üzletben, amely bevásárlóközpontokban található. Ezen felül 53 ezren állnak alkalmazásban 2 650 hipermarketben lévõ üzletben.

A KDNP pénteken közölte: megfelelõ megoldásnak tartaná, ha a hét utolsó napján – néhány kivétellel – csak a családi vállalkozások üzletei lehetnének nyitva.

A KDNP közleménye szerint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete támogatta kezdeményezésüket, amely “a többség elvárásainak megfelel a munkavállalói és a fogyasztói oldal részérõl is”.

A Magyar Nemzet információi szerint jövõ március elsejétõl a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnának nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületû üzletek. A korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnének vasárnap is. Ezek a szaküzletek vasárnaponként délig fogadhatnák a vásárlókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!