2024. április 24. Szerda, György.
 
Az ország legnagyobb algatermesztõ rendszerét alakították ki MakónForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-04 08:36:28
A megtermelt biomasszát elsõsorban talajjavításra használják, de a megoldással takarmányozási alapanyag is elõállítható.

Kiss István, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. biotechnológiai intézetének vezetõje csütörtökön az Algacentrumot bemutató szakmai rendezvényen elmondta, az intézet 2004 óta vesz részt alga-biotechnológiával foglalkozó kutatásokban. Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, egysejtû zöldalgákkal nagyon sokféle szerves vegyületet meg lehet termelni: ez a legígéretesebb megoldás a bioüzemanyag-elõállításra, alkalmas a módszer állati vagy emberi táplálékkiegészítõk, fehérjék, szénhidrátok gyártására.

A kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása során az egyik legkomolyabb problémát a laboratóriumi megoldások ipari méretekbe való átültetése okozza. Erre kínál lehetõséget a kutatóintézet, egy helyi vállalkozás: a Zöldségcentrum Kft., a Lavina Alapítvány, a Galamb József Szakközépiskola összefogásával, saját forrásból, pályázati támogatás nélkül kialakított Algacentrum.

A Zöldségcentrum Kft. egy termálvízzel fûtött üvegházában az országban egyedülálló méretû, 25 köbméteres, egyszerû, üzembiztos megoldásokat alkalmazó nyílt algatermesztõ medencét alakítottak ki. A 30 centiméteres mélységû medencében a folyadék folyamatos mozgását, ami az algák kiülepedését meggátolja, keveréssel biztosítják.

A medencében kéthetes ciklusokban állítható elõ literenként 2 grammos algakoncentrációjú oldat. Ez akár a zöldségtermesztéssel foglalkozó cég hagyományos öntözõberendezéseivel is kijuttatható a talajra tápanyag-utánpótlás céljából vagy helyben dobcentrifugával besûríthetõ és így könnyen szállítható. A folyamat indulásához szükséges oltókultúrát is helyben készítik.

Az Algacentrumban a következõ lépésként a magas fehérje- és vitamintartalmú állati takarmányok elõállításának laboratóriumi körülmények között már mûködõ technológiáját dolgozzák ki, a kutatás-fejlesztési infrastruktúra alkalmas gyógyászati és kozmetikai alapanyagok gyártási megoldásainak vizsgálatára is – közölte Kiss István.

A projektben részt vesznek a Galamb József Szakközépiskola diákjai és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, az algatermesztéshez szükséges gyakorlati ismereteket sajátíthatják el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!