2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Erõsödõ helyi közösségek – több EU-pénz jut vidékfejlesztésreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-04 09:43:10
A következõ években több EU-forrás jut a vidéki élet vonzerejének növelésére. Ezt a szerteágazó tevékenységet hangolja össze a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), amely több száz új program, a helyi közösségeket erõsítõ ötlet megvalósítását támogatja – mondta Mezõszentgyörgyi Dávid, a két éve alakult szervezet fõtitkára az MTI-nek.

Az Európai Unió (EU) azért különít el növekvõ pályázati kereteket – Magyarország esetén a korábbi 9-rõl 15 milliárd forintra emelt összeget – a vidékfejlesztésre, mert fontosnak tartja a városok és a vidék népessége közötti egészséges egyensúly fenntartását – magyarázta a fõtitkár. Az elnéptelenedõ falvak, illetve a túlzsúfolttá váló városok ugyanis ökológiai gondokat, szociális feszültségeket idézhetnek elõ, ennek megelõzése pedig közös érdek. A vidékrõl való elvándorlási kényszert pedig az életfeltételek javításával, munkahelyek teremtésével, az adott térségekben a kulturális kínálat szélesítésével és jól mûködõ közösségek kialakításával lehet elõmozdítani – tette hozzá.

A jelenleg 12 ezer tagot – civil szervezeteket, önkormányzatokat, intézményeket – számláló MNVH az EU más országainak hasonló szervezeteivel is együttmûködik, amelyek a kedvezõ tapasztalatokat átadják egymásnak – jelezte a fõtitkár. Az információ ilyen áramlásának eredménye például a francia és olasz példa alapján már több alkalommal megszervezett Vidék Mustra rendezvény, amelyen a különbözõ hazai tájak kistermelõi, kézmûvesei a kereskedõláncokon átlépve közvetlenül kínálhatják termékeiket a budapestieknek és a turistáknak. A kistermelõk kézmûves portékái közvetítésével egy-egy tájegység rövidebb úton bekerülhet az idegenforgalom vérkeringésébe, ami pedig megkönnyítheti a helyiek megélhetését – hívta fel a figyelmet Mezõszentgyörgyi Dávid.

Az MTI tudósítói több, az MNVH közremûködésével mûködõ, mintaként szolgáló, sikeres kezdeményezést gyûjtöttek össze.

Szabolcs-Szatmár megyében, Panyolán a környéken bõven termõ szilva hasznosítására a közelmúltban alakult Szatmári Ízek Háza Szociális Szövetkezet mára ígéretes vállalkozássá nõtte ki magát – mondta Muhari Zoltán (Fidesz-KDNP), a település polgármestere. Manufaktúrát mûködtetnek, ahol lekvárok, aszalványok készülnek. 33 millió forintos EU-s pályázati forrásból egy felújított parasztházban feldolgozót, raktárt, irodát alakítottak ki, a nagy kertben pedig 200 szilvafát ültettek, számítva rá, hogy növekszik a kereslet a helyben fõzött, cserépedényekbe töltött finomság iránt.

A különlegességnek számító szatmári szilvalekvár és gyümölcsaszalvány már a budapesti piacokon is keresett, a tervek szerint hamarosan az export is beindulhat. A polgármester ismertetése szerint jelenleg 12-en dolgoznak a vállalkozásban, többségük korábban munkanélküli segélyre szorult, de mostanra a gyümölcsfeldolgozói szakképesítést is megszerezte. A kereslet függvényében a dolgozók létszáma tovább növekedhet, és a helyiek számítanak rá, hogy a panyolai manufaktúra szilvalekvárját felveszik a hungarikumok sorába – fûzte hozzá a polgármester.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a népszerû ismeretterjesztés jegyében dolgozott ki programot a nagykörûi Szövetség az Élõ Tiszáért Egyesület, hogy a szemlélet formálásával is segítse a helyi halászat, a halgazdálkodás és az ökoturizmus fellendítését. Szabadkai Andrea, a Szolnok megyei civil szervezet munkatársa az MTI-t arról tájékoztatta: összeállítottak egy, a Közép-Tisza-vidék árterületein ívó 30 halfajt felsoroló zsebkönyvet, illetve annak internetes változatát az iskolások, óvodások figyelmének felkeltésére a természet iránt. A nagykörûi iskolában tartott elõadássorozaton a tájvédelmi körzet élõvilágát tárták a diákok elé és bemutatták a község peremén kialakított vizes élõhely gazdag állatvilágát. “A civil szervezet büszke rá: a korábbi gyakori jogviták elkerülésére a javaslatukra került be a halgazdálkodásról szóló törvénybe, hogy a falusi vendégfogadók asztalán feltálalhatják a vendégeknek a helyben kifogott halakat” – közölte Szabadkai Andrea.

Az Õrségi Nemzeti Park Igazgatósága (ÖNPI) a szarvasmarhatartás ösztönzése érdekében dolgozott ki programot, amelynek keretében növendék üszõket és hízó bikákat helyeznek ki a õrségi gazdákhoz – mondta az ÖNPI osztályvezetõje. Kovács-Mesterházy Zoltán szerint a program megvalósításával új munkahelyek jöhetnek létre, és a természetvédelem is profitálhat belõle, mert a rendszeres legeltetés hozzájárulhat a gyepterületek ökológiai egyensúlyának fenntartásához. A kezdeményezés nyomán eddig 72 növendék marhát kötöttek be a környéki gazdák hosszú ideje üres istállóiba. Ezek mellett a park igazgatósága az idén 360 millió forintos fejlesztést valósított meg egy majorban, ahol magyartarka marhát és muraközi lovakat tenyésztenek, megalapozva, hogy az állattartásra berendezkedni szándékozó újabb fiatal gazdák is csatlakozhassanak a programhoz – tette hozzá.

Nógrád megyében a mezõgazdaságra építve, a határon túli szlovák településekkel közösen keresik a gazdaságfejlesztés lehetõségeit. Csabák István, a balassagyarmati kistérségben végzett kutatás vezetõje elmondta: az MNVH javaslatára elkészült Palóc jövõ nevû tanulmány nyomán helyi boltok megnyitásával, a palóc márkavédjegy bevezetésével segítenék az itt elõállított tejtermékek, zöldség piacra kerülését. A környékbeli termelõk, kereskedõk néhány hónapja létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet, amelynek tagjai jó minõségû, tájjellegû készítményeikkel elsõsorban a fõváros és az agglomeráció fogyasztóit célozzák meg. Tervezik továbbá hús, valamint gyümölcs feldolgozására új kisüzemek építését – jegyezte meg Csabák István, kiemelve: mivel a megyében sok az erdõ, a bútoripar is fellendülhet, és új munkahelyeket igényelnének a begyûjtött gyógynövények válogatására, csomagolására kialakított üzemek is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!