2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Könnyebb lesz EU-s támogatást igényelniük a kulturális szervezeteknek Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-04 10:11:17
Egyszerûsödik a kulturális célú EU-s támogatások igénylése 2014 és 2020 között az elõzõ EU-s költségvetési ciklushoz képest.

Papír alapú igénylés helyett ugyanis online lehet majd pályázni. Ezt az Emberi Erõforrások Minisztériumának közigazgatási tanácsadója jelentette be a Debreceni Egyetemen, ahová az Andragógia Tanszék meghívására érkezett. Eszenyi Miklós azt is hozzátette: várhatóan 60 milliárd forint körüli támogatásra lehet pályázni kulturális célra.

A kulturális szervezetek közötti partnerség erõsítése és a jó gyakorlatok átadása lesz a legfontosabb feladat a következõ EU-s költségvetési ciklus kulturális projektjeiben – hangzott el a kulturális szakemberek tanácskozásán a Debreceni Egyetemen október 29-én. Az eseményt az Egyetem Andragógia Tanszéke a Nemzeti Mûvelõdési Intézettel és a KultúrÁsz Közhasznú Egyesülettel közösen szervezte „A mûvelõdés hete – a tanulás ünnepe” országos rendezvénysorozat keretében. A programon részt vett az Emberi Erõforrások Minisztériumának közigazgatási tanácsadója is. Eszenyi Miklós elmondta: a kultúrához kapcsolódó EU-s támogatások az eddigiektõl eltérõen nem több, hanem csak egyetlen operatív program, az Emberi Erõforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) keretében lesznek elérhetõk 2014 és 2020 között. Ezen belül tartalom- és szolgáltatásfejlesztésre, valamint infrastrukturális fejlesztésre egyaránt lehet majd pályázni.

A pályázati kiírások várhatóan 2015 elején jelennek meg. A legfontosabb feladat a kulturális szervezetek közötti partnerség kialakítása lesz, összhangban az EU célkitûzéseivel. Az EFOP-on belül a társadalmi együttmûködést, valamint a tudástõke gyarapítását szolgáló projektekre lehet majd támogatást elnyerni. Az elõzõ költségvetési ciklusban csaknem 72 milliárd forint Uniós támogatás jutott a hazai kultúra fejlesztésére, a 2014-tõl kezdõdõ idõszakban várhatóan kevesebb, nagyjából 60 milliárd forint körüli lesz ez az összeg. Abban bízunk, hogy ugyanúgy, ahogy korábban, most is emelkedni fog idõközben a rendelkezésre álló keret, különbözõ átcsoportosítások révén” – mondta Eszenyi Miklós.

A közigazgatási tanácsadó hozzátette: egyszerûsödik a pályázás is, a jövõben csak elektronikus úton lehet benyújtani a támogatási igényléseket, így jelentõsen csökkentve a papírfelhasználást. Az eddigi 30-60 nap helyett pedig a jövõben 2 éven keresztül folyamatosan lehet benyújtani a pályázatokat egy-egy programra.

A fórumon elhangzott: Debrecenben már most erõs az önkormányzatok, a kulturális intézmények és a civil szervezetek közötti partnerség. Ennek keretében partnerségi megállapodás született a debreceni önkormányzat, a civil szervezetek és a kulturális szektor több szereplõje között, valamint stratégiát is kidolgoztak az együttmûködésre. Erre egy most lezárult ÁROP projekt keretében volt lehetõség, amelyben Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete vett részt. Dr. Juhász Erika, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem Andragógia Tanszék vezetõje a fórumon elmondta: meg kell teremteni a kulturális szervezeteknek a lehetõséget arra, hogy együttmûködhessenek, és közösen indítsanak olyan projekteket, amelyekre EU-s támogatást tudnak elnyerni 2014 és 2020 között. A szakember szerint azon szervezeteknek is érdemes pályázniuk, akiknek még nem volt tapasztalatuk Uniós források elnyerésében. Dr. Juhász Erika szerint a szolgáltató jellegû tevékenységeket kell erõsíteniük a kulturális szervezeteknek. Az Andragógia Tanszék vezetõje a fórumon bemutatta a Nemzeti Mûvelõdési Intézet gondozásában az idén indult Kulturális Szemle online folyóiratot is.

Ennek célja, hogy közzé tegyük a kulturális területen elért tudományos eredményeket, köztük a szektort vizsgáló kutatásokból származókat is. Az évente 2-3 alkalommal megjelenõ online tudományos folyóirat fontos szerepet játszik abban, hogy a kultúra jelen maradjon a hazai felsõoktatásban, és továbbra is létjogosultsága legyen a tudományok között. A lapban kizárólag tudományos igényû írások kapnak helyet, de ezek témája gyakorlatorientált is lehet, nem csak elméleti kutatási eredményeket mutat be. Az online folyóiratba az ország minden felsõoktatási és kutatási intézményébõl várunk írásokat a kultúrával foglalkozó kollégáktól” – mondta Juhász Erika.

A Debreceni Egyetem Andragógia Tanszékének vezetõje hozzátette: az Egyetem és a Nemzeti Mûvelõdési Intézet már idén nyáron stratégiai megállapodásban rögzítette a felsõoktatás és a kultúra közötti együttmûködés területeit és feladatait. Ez a megállapodás követendõ példa lehet más felsõoktatási intézmények számára is – hangzott el a fórum zárásakor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!