2019. június 20. Csütörtök, Rafael.
 
Az ezermilliárd is húzza majd a gazdaságotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-04 12:32:58
2014-ben eredetileg 2 százalékos növekedéssel kalkulált a kormányzat, ehhez képest azt látjuk, hogy 3 százalék feletti növekedés várható, bízunk benne, hogy jövõ évi 2,5 növekedést is meghaladhatja a tényszám - mondta Banai Péter Benõ.

Varga Mihály szerint óvatos optimizmussal lehet tervezni a következõ év költségvetési kereteit, jövõre 2,5 százalékos növekedéssel kalkulál a kormány. A nemzetgazdaság miniszter csütörtökön a jövõ évi költségvetés fõbb makroadatait ismertetve elmondta: 2015-ben a foglalkoztatás 1,3 százalékos bõvülésével számolnak. Az infláció mérsékelt, de az ideinél magasabb lesz, 1,8 százalék. Az államháztartási hiány 2,4 százalék lesz, a külsõ finanszírozási képesség továbbra is jóval a bruttó hazai termék (GDP) 5 százaléka felett alakul, 8,4 százalék fölött várják a jövõ évi költségvetés szerint.

Banai Péter Benõ, az NGM államháztartásért felelõs államtitkára a Ma reggelben elmondta, hogy a banki elszámoltatás költségvetésének nevezte Varga Mihály a jövõ évi költségvetési tervezetet. Jövõre a banki elszámoltatás keretében 1000 milliárd forint forrást kaphatnak meg az ügyfelek, s ez a pénz pluszfogyasztást, pluszmegtakarítást eredményezhet, ez pedig húzza a gazdasági növekedést.

Az államtitkár elmondta, hogy a 2,5 százalékos gazdasági növekedés nemcsak a belsõ kereslet eredménye, hanem a külsõ folyamatok alapján is alakul. Az EU-ban a növekedés „nem annyira acélos”, de a pozitív hír, hogy magyar és külföldi elemzõk szerint jövõre is a magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot.

Sok kockázat van a gazdasági növekedés illetõleg minden makrogazdasági tényezõ számításakor. Varga Mihály egyúttal közölte, hogy a tervezés viszonylag konzervatív volt - emelte ki Banai Péter Benõ.

Az NGM államtitkára emlékeztetett arra, hogy „2014-ben eredetileg 2 százalékos növekedéssel kalkulált a kormányzat, ehhez képest azt látjuk, hogy 3 százalék feletti növekedés várható, bízunk benne, hogy jövõ évi 2,5 növekedést is meghaladhatja a tényszám”.

Banai Péter Benõ arról is beszélt, hogy egy orosz-ukrán konfliktusnak érdemi gazdasági hatásai vannak, ami lassíthatja az EU gazdaságát így nehezebb a magyar gazdaságnak is növekedni. Éppen ezért fontos, hogy a gazdasági növekedés ne csak egy lábon álljon, ne csak a külsõ folyamatoktól függjön, hanem legyen belsõ fogyasztás, legyen többletjövedelem, amit el tudnak költeni az emberek.

Az orosz szankciók esetleges szigorításával kapcsolatban Banai elmondta: bízik benne, hogy mindenki számára racionális döntés születik, és nem magát sújtja elsõsorban az EU a különféle szankciókkal, hiszen mindenki megsínyli, ha nagyon erõs szankciók vannak – közölte. Hozzátette: egy felelõs költségvetési tervezés pont azért felelõs, mert a kockázatokat számba veszi, a jövõ évi költségvetési törvényjavaslat is tartalmaz extra tartalékokat. Összesen 160 milliárd forintnyi tartalékot tartalmaz a jövõ évi büdzsé tervezete – nyilatkozta az államtitkár az M1 péntek reggeli mûsorában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!