2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Savanyítanak és tésztát készítenekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-04 13:24:59
Többféle ágazatban folyik a közfoglalkoztatás Esztárban.

Szécsi Tamás polgármester elmondta, hogy 2011 óta Esztár is benne van a közmunkaprogramban, amely évrõl évre bõvül, sok embernek ad munkát.

A három éve indult Start munkaprogram fóliasátrakban történõ konyhakerti növények termesztését teszi lehetõvé. Ez segíti a költséghatékony közétkeztetés megteremtését. Az itt megtermelt burgonyát, hagymát, zöldségféléket, uborkát, paprikát, paradicsomot, hüvelyeseket a közkonyhában hasznosítják. A program indulása évében – 2011-ben – még csak négyen, az idén viszont már hatvanan dolgoztak.
Energiaakác, parkgondozás

Szintén három évvel ezelõtt az önkormányzat mintegy 2 hektár területen energiaakácot telepített, amelyet az idén egy hektárral toldott meg. Itt 15 ember tevékenykedett, a facsemeték ültetése, gondozása kézi munkaerõvel történt. Az ültetvényrõl hektáronként 25-30 tonna fûtõanyag jön le, és ezt az önkormányzat intézményeiben tüzelik el. Két éve 90 hektáros repcetábláról a szalmát takarították be, továbbá gépek (traktor, aprítógép) beszerzése is megtörtént.

Téli közfoglalkoztatás keretében parkgondozó, alap- és kompetenciafejlesztõ, valamint házi betegápoló képzésen vett részt összesen 60 fõ. Közülük ötven közfoglalkoztatását biztosították a programban.
Mindent egy helyen

Az esztári önkormányzat idén számos területen – köztük a brikettáló kisüzemben, a feldolgozó- és savanyító üzemben, a száraztésztagyártásba – folytatta a Start munkaprogram mezõgazdasági részét. Telephely vásárlásra 8 millió forint minisztériumi támogatást is kaptak, így egy helyen folyik majd a jövõben a szappangyártás, a kismesterségek és az édesipari termékek gyártása.
A polgármester elmondta, hogy mindezeket a tevékenységeket 2015-ben is folytatják, és szeretnék, ha minél több ember foglalkoztatására lenne így lehetõség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!