2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mikor kell átállítani az órákat?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-21 15:29:07
Szombatról vasárnapra virradó éjjel, pontosabban 2009. október 25-én, vasárnap hajnali három órakor kell visszaállítani egy órával az idõmérõket, két órára. Hurrá! Egy órával többet alszunk!

A téli idõszámítás a közlekedést is érinti, leginkább a vasúti és légi közlekedést. A nemzetközi és belföldi vonat- és repülõjáratok azon az állomáson várják meg az új idõszámításnak megfelelõ idõt, amelyiken éppen éri õket a hajnali átállítás.
A téli idõszámítás 2010 március 28-ig fog tartani.


Miért szükséges?

 

Az õszi óra-átállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt idõszámításhoz, amit az órák tavasszal történt elõreállítása miatt elveszítettünk.
Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a tavaszi átállításkor hivatalosan áttérnek a nyári idõszámításra, amely a nap járásához képest egy órát csal.
A tavaszi és az õszi átállítás célja, egyaránt az, hogy az emberek szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti idõszak - minél jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével.
A tavaszi óraigazításkor tehát egy órával kevesebbet alhatunk, ezt hozzuk be az õszi visszatekeréssel.

 

Automatikusan

 

A számítógépek, és a modern mobiltelefonok, digitális órák nem kívánnak meg manuális beavatkozást. Automatikusan átállnak majd az új idõpontra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!