2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem lehetünk rá büszkékForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-06 11:49:19
Magyarországon lenne a legalacsonyabb a foglalkoztatottság?!

0Kelet-Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatottság az Eurostat adatai alapján, de itt a leggyorsabb a javulás is. A munkanélküliséget tekintve a középmezõnyben vagyunk, és túl sok a tartós munkanélküli is.
Messze lemaradva

Az Eurostat legfrissebb éves adatsorai alapján tavaly a kelet-közép-európai államok közül Magyarországon volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság. A legkedvezõbb helyzetben Ausztria volt, amelyet Csehország követett. Csak ez a két ország tudott 70 százalék feletti foglalkoztatottságot felmutatni, a többi állam messze leszakadt a vezetõ párostól. Magyarország a foglalkoztatottságot tekintve utolsó a sorban, 62,3%-os adatával, ám az elmúlt öt évben mi tudtuk legdinamikusabban bõvíteni a foglalkoztatottságot. Míg Magyarország a javuló adatokkal tûnik ki, addig szembetûnõ, a korábbi éltanuló, Szlovénia mélyrepülése. Az elmúlt öt évben közel öt százalékponttal csökkent a foglalkoztatottság, ami az egész térségben messze a legrosszabb adat.
Beszédes adatok

A minimálbérek alakulását tekintve az Eurostat adatai jól mutatják, hogy a szlovéniai éves minimálbér reálértéken számítva kiugrónak tekinthetõ a térség országai között. A legalacsonyabb minimálbérrel Románia rendelkezik a vizsgált országok közül, míg Magyarország a középmezõnyben foglal helyet. A magyar, szlovák és a cseh minimálbér megközelítõleg egy szinten mozog. Dinamikáját tekintve Szlovéniában és kisebb mértékben Lengyelországban valamint Magyarországon figyelhetõ meg növekedés, míg a többi államnál inkább stagnálás tapasztalható az elmúlt öt évben. A válság hatására az elmúlt öt évben mindenütt romlott a tartós munkanélküliség aránya. Szlovéniában például duplájára emelkedett azok száma, akik egy évnél is tovább vannak munka nélkül, de jelentõs volt a romlás Szlovákiában is. Magyarország e tekintetben kedvezõ helyzetben van, Ausztriát leszámítva itt nõtt legkisebb mértékben a tartós munkanélküliek aránya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!