2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-06 15:32:50
Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség, az ország területének kétharmad részén kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni a megbetegedések miatt – mondta a kérõdzõ állatokat érintõ kór elterjedésérõl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai fõtanácsadója egy veszprémi konferencián szerdán.

Földi Zsolt kifejtette: beteg állatokat Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében találtak, de korlátozó intézkedések bevezetésére az ország 14 megyéjében van szükség a kór miatt. Az érintett terület elhelyezkedése és nagysága folyamatosan változik – tette hozzá.

A szakmai fõtanácsadó elmondta azt is, hogy 100 alatt van azoknak az állatoknak a száma, amelyekben kimutatták a kórokozót.

Hozzátette: a betegséget a Culicoides nembe tartozó törpeszúnyogok terjesztik, arra kizárólag a kérõdzõ állatok fogékonyak, a vírus állatról emberre nem terjed és az estlegesen fertõzött állatból elõállított élelmiszer sem jelent veszélyt a fogyasztóra.

Magyarországon 34 álltartó telepen állapították meg a betegséget, de a szokatlanul enyhe idõ elõsegíti annak további terjedését is – fûzte hozzá.

Hozzátette: az elsõ megbetegedések októberben történtek Csongrád megyében.

A fõtanácsadó a tünetekrõl szólva elmondta, a beteg állatokra – elsõsorban juhokra – jellemzõ az orrfolyás, az ödémás, szájból kilógó nyelv, könnyezés.

Ugyanakkor azonnali vágásra belföldön és az Európai Unió területén is szállíthatók az állatok bizonyos feltételekkel – hangsúlyozta Földi Zsolt, aki elmondta, korlátozó intézkedések bevezetésével és szúnyogirtással védekeznek a betegség terjedése ellen. A hideg idõ beköszönte is javíthat majd a helyzeten – fogalmazott.

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy a megyében nincs beteg állat, a megye a megfigyelési körzetbe tartozik. Hozzátette: a kéknyelv betegségben elhullott vagy a kór felderítése miatt leölt állatokért állami kártérítés jár, ha az állattartó eleget tesz a bejelentési kötelezettségének.

Székelyhidi László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a megye érintett településein megkezdték a gazdák összeírását, akiknek tájékoztatása a jegyzõ feladata. Közölte, az állattartóknak állatvédelmi tervet kell készíteniük a betegség kordában tartása érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!